Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Сиропиран тиквеник с готови кори

Сиропиран тиквеник с готови кори

ПетяПетя
Готвач
1281k2788273
21/03/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
7
"Най-хубавите сладкиши са сиропираните, особено когато ги направи друг, а вие трябва само да ги изядете"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 п.
  • За плънката
  • тиква - 600 - 700 г
  • захар - 5 с.л.
  • орехи - 2/3 ч.ч., нарязани
  • олио - 3 с.л.
  • канела - 1 с.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • За сиропа
  • захар - 3/4 ч.ч.
  • вода - 3/4 ч.ч.
  • лимонов сок - 1 ч.л.
  • ванилия - 2 бр.
  • Още
  • олио - и краве масло за намазване на тавата и корите
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо подготвяме плънката. Настъргваме тиквата на едро ренде и я задушаваме с малко вода в загрятото олио до промяна на цвета. Не е нужно да се пържи много.

Добавяме захарта, объркваме и оставяме още 2-3 минути. Слагаме и орехите , объркваме и след 2 минути сваляме от огъня.

Подправяме с канелата и ванилията и оставяме настрана да поизстине.

Взема се една кора и се намазва с 50:50 олио и кр. масло. Слага се втора кора- пак мазнина. Отгоре се слага трета кора и следва плънката.

Като има два варианта за слагането на плънката:

1.Разстила се върху цялата кора - така рулата стават по-влажни.

2. Слага се само в края откъм тясната страна - така повече се усеща тиквата.

Навиват се трите кори заедно откъм тясната страна на руло - не много стегнато.

Така се процедира и с останалите кори. Излизат 5 рула, т.к. на око си разделете плънката на пет равни части.

Готовите рула се слагат в подмазнената тава на печката. Нарежете ги напречно на по-малки парчета. Намажете ги с мазнина.

Печете в предварително загрята на 180°C фурна около 25-30 минути, до хубав златист загар на рулата.

Извадете тиквеника и го оставете да се охлади.

През това време пригответе сиропа. 5 минути след завирането му сложете лим. сок и ванилиите и махнете от котлона.

Залейте охладения тиквеник с топлия сироп. Аз лично в лъжица сиропирам всяко парче поотделно. Не се притеснявайте, че сиропът се стича на дъното на тавата, след това той попива в тиквеника. Имайте предвид, че с това количество тиквеникът е по-скоро влажен, а не сух и определено не плува в сиропа.

При поднасяне по желание тиквените рула може да ги поръсите с пудра захар.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: