Картофени кюфтета със скрит жълтък

21/03/2018
Джемиле Чешлиева
отДжемиле ЧешлиеваМастър Шеф741308265
"Ако ще криете жълтък, нека да е в сочни картофени кюфтенца "
Приготвяне40 мин.
Готвене40 мин.
Общо80 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо459
  • Преглеждания за месеца8
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват и се сваряват в подсолена вода. През това време в малко мазнина се запържва ситно нарязаният кренвирш до зачервяване.

Сварените картофи се отцеждат и намачкват, докато са още горещи. Към тях се добавят магданозът, запърженият кренвирш и рендосан кашкавал. Сместа се разбърква много добре.

В тава, покрита с леко намазнена хартия за печене, с дървена лъжица се разпределя картофената смес. После се разстила по дъното на тавата като тесто, но без да се натиска. Оставя се да престои в хладилник за 30 минути.

С помощта на средно голяма водна чаша с отвора се разрязва картофеното тесто на 12 равни части.

6 от парчетата внимателно се оформят на гнезда. Във всяко гнездо се слага по един жълтък, предварително отделени от белтъците (белтъците ще се изполват за овалване на кюфтетата), овкусяват се със сол и черен пипер и се захлупват с друго картофено парче. Дооформят се добре, за да не се охлузи горното парче и да не се разтече жълтъкът при овалването.

В тиган се загрява олио.

Всяко картофено кюфте се овалва внимателно първо в брашно, после в отделените белтъци и накрая в галета.

Пържат се до зачервяване и от двете страни.

P.S. Останалата част от картофената смес можете да оформите на топки, да ги овалвате в брашно, белтъци и галета и също да ги изпържите. Така ще получите два вида кюфтетаподобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Биляна
Биляна
22.03.2018 18:22
Картофените кюфтета са нещо на което не мога да устоя и постоянно опитвам да ги разнообразя. До сега не съм пробвала да скрия в тях жълтъка, мисля, че ще стане много интересно и вкусно.
1
0
Биляна
Биляна
23.03.2018 06:13
В първият възможен момент ще ги пробвам. :-)
0
0
Джемиле Чешлиева
Препоръчвам ти ги. Стават много мекички и направо се топят в устата.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв