Сиренак с маслини

Сиренак с маслини
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 5
22/03/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Да го чакаме ли да изстине или още топъл да го нападаме"

Необходими Продукти

  • вода - 300 мл хладка
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • мая - 20 г
  • сол - 1 ч л
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 1 с.л.
  • брашно - 650 - 700 г
  • плънка
  • сирене - 200 г натрошено
  • кашкавал - 100 г
  • чубрица
  • маслини - 1 шепа без костилка
  • масло - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошава се маята в хладката вода и се разбърква със захарта. Оставя се на топло, докато се получат отгоре мехурчета. Сипва се в брашното и с останалите продукти се замесва средно меко тесто. Оставя се да втаса 40 минути. Готовото тесто разделяме на 4 равни части.

Включваме фурната да се загрява на 150 градуса, като на средно ниво се поставя тавата от печката, обърната с дъното нагоре, да се загрява и тя. Върху хартия за печене с намазнени ръце се оформят по две питки като елипси. Отгоре се разпределят малки парченца масло около 7-8 броя за всяка.

Поръсваме с натрошено сирене, парченца маслини и щипка-две чубрица. Завършваме с настърган кашкавал. Сега идва сложната част - да метнем хартията със сиренака върху тавата. Внимавайте, че е горещо.

Поставя се хартията с питките върху горещата тавата на дъното. Печем на 180 градуса с вентилатор за 20 минути. Наблюдавайте, на два пъти изключвах вентилатора и с хартията завъртах сиренака за равномерно изпичане. На 15-тата минута може да покриете с фолио, за да не изгори кашкавалът.

Извадeте върху решетка, като плъзнете хартията от тавата, става лесно:) Поднасяме топли, с парче краставица, домат или чаша айрян. Уникално вкусни са, опитайте! Рецептата е на Илияна от Щъркелово гнездо с малки промени! С плънката може да се импровизира!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: