Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кадаиф»Вкусен Кадаиф с Прясно Мляко

Вкусен Кадаиф с Прясно Мляко

Веселина ГърдеваВеселина Гърдева
Помощник Готвач
85455119319
Вкусен Кадаиф с Прясно Мляко1 / 2
24/03/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • кадаиф - 300 г
  • захар - 70 г
  • бадеми - 70 г
  • масло - 70 г
  • За крема
  • прясно мляко - 1 л
  • захар - 150 г
  • царевично нишесте - 2 с.л.
  • брашно - 4 с.л.
  • ром - 1 с.л.
  • бадеми - 30 г
  • масло - 90 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бадемите се смилат до получаването на фин прах. Кадаифът се разрязва на малки парченца и в нагорещем дълбок съд се слага да се запече, като постоянно се бърка, за да не загори. Когато започне да придобива златист цвят, към кадаифа се прибавя захарта.

След като се разбърка се добавя и прахът от бадемите. След около 1-2 минути, когато захарта започне да се разтапя, се добавя и маслото - предварително разтопено.

Кадаифената смес се отстранява от котлона, когато маслото напълно се внедри в останалите съставки. Оставя се да изстине.

Кремът се приготвя, като бадемите отново се смилат на прах, след което се прибавят към брашното. Към тях се прибавя и нишестето.

В тенджера се изсипва захарта, заедно с прясното мляко. Когато млякото заври, а захарта се разтопи, част от течността се изсипва в друг дълбок съд, към който се прибавя и бршнената смес. Бърка се постоянно, за да не останат бучки. При необходимост може да се изсипе още от млякото ако сместа стане твърде гъста. След като брашното се разтвори и сместа стане с гладка текстура, се прибавя към тенджерата с прясното мляко.

Бърка се постоянно докато кремът се сгъсти. Накрая се прибавя и ромът. Когато кремът се сгъсти се маха от котлона, за да се охлади малко. Вече леко охладен, към крема се прибавя маслото, което трябва да е нарязано на малки кубчета. Бърка се с шпатула, докато маслото се разтопи.

Следва сглобяването на сладкиша. Има два начина да се сглоби. Единият е като половината от кадаифа се нареди в тава, след което се изсипва кремът, и отгоре се затваря с другата половина от кадаифа. Това е оригиналният начин, по който подреждат кадаифа в Турция.

Другият вариант е да се остави малка част от кадаифа, а останалото количество да се смеси с крема и така да се положи в тавата. След това с отделения кадаиф се покрива сладкиша, за да получи по - търговски вид.

След сглобяването, сладкишът се оставя да се охлади за поне 3-4 часа, за да стегне.

Който и начин на сглобяване да изберете няма да сбъркате, защото така или иначе вкусът е един и същ - неповторим.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: