Любима Френска селска торта

28/03/2018
Dora Grozeva
отDora GrozevaПомощник Готвач107252672
"Всички Френски селски торти са ни любими, но тази ни е някак най на сърце "
Приготвяне120 мин.
Готвене35 мин.
Общо155 мин.
Порции16
Сготви+1 точки
21 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 761
  • Преглеждания за месеца573
  • Преглеждания за седмицата59
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена21

Необходими Съставки

  • за блатовете
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 150 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • мед - 2 с.л.
  • сода за хляб - 2 ч.л.
  • масло - 50 г
  • ванилия - 1
  • брашно - 400 г
  • за крема
  • заквасена сметана - 3 кофички по 400 г /1200 г/
  • сладкарска сметана - 200 мл
  • захар - 12 с.л. /или повече на вкус/
  • още
  • сушени смокини - 10 бр.
  • сушени кайсии - 10 бр.
  • червени боровинки - 150 г
  • стафиди - 150 г
  • орехи - 300 г орехови ядки
  • ром - 150 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сушените смокини и кайсии се нарязват на малки кубчета, прибавят се боровинките и стафидите и се заливат с 150 мл ром. Оставям, докато поемат алкохола.

В дълбока тенджера се разбива яйцето със захарта. Добавя се медът, содата, млякото и маслото и се поставя на котлона за 15 минути. От содата сместа шупва, така че внимавайте да не изкипи.

Вари се до получаване на карамелен цвят. Оставя се да изстине, след което се добавя брашното.

Омесва се тесто /ако се наложи, добавете малко брашно/. Разделя се на 7 равни части, всяка се разточва на тънка кора с диаметър малко по-голям от формата, в която ще сглобявате тортата. Блатовете се пекат за 5-6 мин на 160 градуса с вентилатор. След това се изрязват /ползвам ринга и изрязвам от вътрешната страна/.

Разбива се сладкарската сметана и се смесва с подсладената заквасена сметана до хубав гладък крем. Когато блатовете напълно изстинат и сушените плодове поемат алкохола, се започва сглобяването. Поставя се блат, отгоре от сметановия крем, поръсва се обилно с плодовете и отгоре с орехи. Пак блат и така до края. Последният блат покриваме само с крем.

Престоява 24 часа в хладилника.

Преди сервиране хубаво се поръсва със смлените изрезки от блатовете.подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Nora
Nora
11.06.2018 19:05
Това е една от любимите ми торти!
0
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
28.03.2018 19:34
Разкошна е, Дори, богата на съставки и наистина любима!
2
0

Виж всички коментари или напиши такъв