Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Пухкав козунак с плънка от бадеми

Пухкав козунак с плънка от бадеми

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Пухкав козунак с плънка от бадеми
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
31/03/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Пухкав, по-пухкав, най-пухкавият козунак с плънка от бадеми - задължителен за Великденската трапеза"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + малко за доизмесване
  • прясно мляко - 150 мл
  • олио - 4 с.л.
  • масло - 50 - 60 г
  • захар - 100 г
  • ром - 1 с.л.
  • анасонов ликьор - 1 ч.л. (или мастика)
  • яйца - 3 бр.
  • мая - 25 г жива
  • лимони - 1 бр. кората(жълтата част)
  • портокали - 1/2 бр. кората(оранжевата част)
  • бадеми - за поръсване, филирани
  • захар - за поръсване
  • За плънка
  • бадеми - 6 - 7 с.л. смлени
  • захар - 6 с.л.
  • анасонов ликьор - около 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята със лъжичка от захарта във леко затопленото прясно мляко. Покрийте с кърпа и оставете на топло за 5-10 минути.

Пресейте брашното в купа и в средата направете кладенче. В него чукнете яйцата, заделяйки единия жълтък за намазване. Сложете захарта, алкохола, стърготините от цитрусите, шупналата мая и олиото.

Замесете тесто, добавяйки си по малко брашно, докато започне да се отделя от стените на съда. Тестото трябва да е меко и в началото е доста лепкаво. Прехвърлете го на леко набрашнен плот и започнете да месите без да се тревожите, че лепне. Прибавяйте по малко от маслото в процеса, ако е нужно, ръсвайте и още брашно, без да прекалявате - лека полека ще получите еластично, пухкаво и нелепнещо тесто. Толкова е приятно на допир, че чак не ти се иска да спираш да го месиш. Аз го удрям и от 50 до 100 пъти в плота, ако желаете може да го направите и вие. Върнете в купата, покрийте със стреч филио (купата трябва да е голяма, за да има място да бухва) и отгоре сложете кърпа. Оставете на топло да втаса за 2 часа или до утрояване на обема му.

Втасалото тесто премесете още веднъж и разделете на три равни части. Всяка от тях разточете на тънка кора, намажете с масло и поръсете със смесените захар и смлени бадеми, навлажнени леко с анасоновият ликьор.

Завийте на тънки рулца и трите сплетете на плитка, оформяйки от нея пръстен. Намажете с разбития с малко олио жълтък и поръсете със захар и филирани бадеми. Поставете в намаслена кръгла форма (около 23 см диаметър) и изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути или до суха клечка. През последните 10 минути намалете фурната на 160 градуса.

Готовият козунак оставете да изстине върху решетка.

Да ви е сладко и Весели празници!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
516
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Десислава Иванова
Десислава Иванова
След първия ми неуспешен опит реших да пробвам вашата рецепта, но за чист козунак. Страхотен е! Никакъв проблем с втасването, което не ми се получи първия път.
20.04.2021 02:40
1
Марияна Петрова Иванова
Марияна Петрова Иванова
Перфектен е!:))
31.03.2018 19:45
1
2
Покажи всички подкоментари
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Данче, страхотно изглежда козунака! Сигурно е много вкусен, а за мастиката ми е много интересно и ще пробвам. :)
31.03.2018 17:56
1
3
Покажи всички подкоментари