Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава с лешници, кокос и какао

Баклава с лешници, кокос и какао

Баклава с лешници, кокос и какао
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 3
01/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Има баклави и баклави, а има и баклави, които дълго след като сме ги опитали не можем да забравим"

Необходими Продукти

  • кори за баклава - 11 бр. турски
  • олио - 1 с.л. за намазване на тавата
  • плънка
  • яйца - 3 бр. домашни
  • захар - 200 г
  • кисело мляко - 200 г
  • олио - 3 с.л.
  • ванилия
  • брашно - 200 г
  • лешници - 3 с.л. смлени
  • нескуйк - 1 с.л.
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • кокосови стърготини - зелени
  • сироп
  • вода - 2 ч.ч.
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • ванилия - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се сварява сиропът в касерола от вода, захар и ванилия, когато се охлади, добавяме и лимонов сок.

В намаслена правоъгълна тава се нареждат нагънати като хармоника кори една до друга.

Загрява се фурната на 180°C печем за 15 минути до зачервяване.

В купа се разбиват яйцата със захарта до побеляване. Прибавя се олиото, киселото мляко, нескуйк, ванилия, смлени лешници, брашно и бакпулвер.

Разбърква се кексовата смес и с нея се заливат запечените кори. Връщаме във фурната и печем още 30 минути до суха клечка.

Изваждаме и заливаме с охладения сироп. Оставя се на хладно да попие, нарязваме на парчета и поднасяме поръсена баклавата с зелени кокосови стърготини.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: