Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Красива питка за Цветница

Красива питка за Цветница

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Красива питка за Цветница
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 4
01/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Красива питка с цвете за здравето на всички с имена на цветя"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 3 бр. (единия жълтък за намазване)
  • суха мая - 1 пакетче (7 г. на Йоткер)
  • олио - 3 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • брашно - 1 кг (100 г за доомесване)
  • сусам - за поръсване
  • филирани бадеми - за декорация
  • сусам - за поръсване
  • масло - 100 г за намазване на корите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо активирайте маята със малка част от топлото мляко, лъжица захар и малко брашно. Пресейте брашното, прибавете останалата лъжица захар и сол, направете кладенче и сипете разбитите яйца с останалото мляко и маята.

Замесете хубаво гладко тесто, намажете с олио и оставете да удвои обема си. Разделете го на 5 части и разточете 5 еднакво големи обли кори, малко по малки от тавата, в която ще печете питката.

Намажете първата с масло, сложете втората отгоре и така петте кори, без да намазвате последната.

Сложете чаша за център на питката и разрежете на 12 части, всяко листо завъртете на една страна, така завъртете всички части, като краищата свийте отдолу.

Оставете питката да втаса, след което я намажете със разбит жълтък с малко вода и олио и по ваш вкус украсете със филирани бадеми и сусам.

Така оформена като голямо красиво цвете е най подходяща за Цветница.

Печете в загрята фурна на 170 градуса за около 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: