Празнична орехова торта с карамелено-огледална глазура

01/04/2018
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф68169444201
"Специално за всички онези, които не знаят как се прави огледална глазура и колко е вкусна тя- празнична орехова торта "
Приготвяне40 мин.
Готвене20 мин.
Общо60 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 514
  • Преглеждания за месеца130
  • Преглеждания за седмицата4
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • БЛАТ
  • белтъци - 2 бр.
  • сол - 1 щ.
  • захар - 70 г, кристал
  • орехи - 70 гсмлени
  • брашно - 20 г, бяло
  • ШОКОЛАДОВ СЛОЙ
  • шоколад - 150 г за топене
  • сметана - 45 г, висок процент
  • ОРЕХОВО КАРАМЕЛЕН СЛОЙ
  • захар - 70 г за карамел
  • вода - 1 с.л.
  • орехи - 70 г запечени, нарязани на парчета с нож
  • масло - 70 г.
  • жълтъци - 2 бр.
  • захар - 45 г, кристал
  • сол - 1 щ.
  • МАСКАРПОНЕ МУС
  • маскарпоне - 500 г
  • пудра захар - 80 г
  • сметана - 360 мл, студена от хладилник
  • желатин - 10 г
  • вода - 60 мл студена
  • кафе - 2 ч.л. разтворимо
  • ванилия - 1 ч.л.екстракт
  • КАРАМЕЛ ЗА ОГЛЕДАЛНАТА ГЛАЗУРА
  • захар - 200 г, кристал
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • вода - 100 мл
  • сметана - 180 мл, висок процент
  • сол - 1/4 ч.л.
  • царевично нишесте - 16 г
  • вода - 1 с.л. за смесване на нишестето
  • желатин - 10 г
  • вода - 60 мл, студена
  • ШОКОЛАД ЗА ДЕКОРАЦИЯ
  • шоколад - 100 г за топене
  • орехи - нарязани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна 160 градуса;
Форма с ринг и покрита с хартия на дъното с диаметър 21 см;
Fорма с диаметър 20 см + форма с диаметър около 24 - 24 см.

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.

Белтъците с 1 щ. сол се разпенват до побеляване и постепенно се добавя захарта. Разбива се до сняг. Внимателно се прибавят смлените орехи и брашното. Сместа се изсипва във формата, заглажда се. Пече се на 160 градуса 25-30 мин.

Охлажда се напълно и форма с диаметър 20 см се поставя върху блага, натиска се и да се изреже и намали с 1 см и да се изравнят страните ѝ.

Блатът се прехвърля във формата с диаметър 20 см, покрита с хартия на дъното и вдигнати стени над формата около 1 пръст и половина.

Сметаната и шоколадът се поставят на водна баня да се разтопят Охлажда се за 3-4 мин и се изсипва върху ореховия блат. Охлажда се напълно и се прибира в хладилник.

КАРАМЕЛЕН СЛОЙ
Целите орехови ядки се запичат на сух тиган. Нарязват се с нож на парчета. Оставят се настрана.

В купа с телена бъркалка се разбиват до побеляване жълтъците с 45 г захар.

В касерола се изсипва 70 г захар и водата. Поставят се на умерен котлон и се оставя да се карамелизира. Добавя се маслото и се разбърква до стопяването му, а след това се добавят нарязаните орехи и щ. сол. Разбърква се и се добавят жълтъците, като се разбърква непрекъснато и енергично за около 1 мин. Повече от 1 минута не е необходимо разбъркването. Веднага се сваля от котлона и се охлажда.

Орехо-карамеленият слой се разполага върху шоколадовия слой на тортата, бързо се разпределя, охлажда се в хладилник.

МУС ОТ МАСКАРПОНЕ
Желатинът се накисва в студената вода, добавя се и разтворимото кафе, за около 10-15 мин.

В голяма купа се смесва маскарпонето и на бавна скорост на миксера се разбива. Добавя се пудрата захар, разбива се, докато се комбинират, ванилия.

Желатинът с кафето се поставя на водна баня да се разтвори и след това се изсипва при маскарпонето. Разбърква се с шпатула. Оставя се настрана.
Сметаната се разбива до сняг.

Внимателно на порции се прибавя към маскарпонето.

Тортата се освобождава от формата, свалят се хартиите и се поставя в друга форма с диаметър около 23-24 см - също с облицовани стени с хратия, само стените ѝ. Изсипва се маскарпонето, заглажда се и се оставя във фризер за 1 нощ.

ОГЛЕДАЛНА ГЛАЗУРА:
Желатинът се накисва във водата за 10-15 мин.

В малка купа се разтваря нишестето с 1 до 2 с.л. вода, разбърква се до каша. Оставя се настрана.

В касерола се поставя захарта и лим. сок на умерена температура на котлона и се оставя, докато се карамелизира до хубав приятен златист цвят. Изсипва се водата, сметаната и разтвореното нишесте и солта. Довежда се до кипене и се оставя на силно умерен котлон, докато се разтвори карамелът и се сгъсти сместа. Сваля се от огъня и се добавя желатинът. Разбърква се, докато се стопи и цялата смес, задължително се прецежда през цедка. Оставя се да се охлади точно до 29 градуса измерени с кулинарен термометър.

Тортата се изважда от фризера и с помощта на горелка/сешоар се затоплят стените на формата. Изважда се, отстраняват се хартиите и се поставя върху висока купа, а под нея се поставя тавичка с хартия, за да се събере излишъкът от карамела.

Глазурата се изсипва в средата на тортата и по страничните ѝ ръбове, за да се стече. Обират се капките карамел отдолу на самата торта с палетната шпатула. С ръка се поставят ореховите ядки.

Тортата се оставя да се размрази в хладилник за 1 нощ, като преди това се сваля от високата купа.

ДЕКОРАЦИЯ:
Шоколадът /70 г/ се поставят на водна баня. Разтопява се, сваля се от котлона и се добавят другите парчета шоколад -30 г, за да се темперира. Разбърква се.

Приготвя се хартия 38/12 см.

Върху хартията с четка се рисуват 7-8 венчелистчета във височина 10 см и 8 бр. по-малки около 4 см. Хартията се поставя в улей, например от картон, поставя се шоколадът с хартията, за да се извие. Поставя се в хладилник за 15 мин.

Цветето се монтира върху парче хартия, като се поставя 1/4 ч.л. разтопен шоколад и в него се подреждат шоколадовите листата. По средата се слага малко разтопен шоколад и начупени ядки. Оставя се напълно да се охлади.

След това се поставя в средата на тортата.

Украсата на тортата е по избор.

Източник: Home Cookingподобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Vannq88
Vannq88
01.04.2018 19:18
Страхотно изглежда!
0
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
01.04.2018 19:16
Чудесна торта, страхотно ти се е получила. Аз все още не съм опитвала да правя огледална глазура, много ми харесва, но събирам кураж, не смея да почвам, мисля че няма да ми се получи и ще се разочаровам :)
0
0
Албена
Албена
01.04.2018 18:40
Виртуоз си,Мари! Перфектно описание,а вкусът сигурно е божествен!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв