Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Великденски козунак с кисело мляко

Великденски козунак с кисело мляко

Веселина ГърдеваВеселина Гърдева
Помощник Готвач
85455119321
Великденски козунак с кисело мляко
Снимка: Веселина Гърдева
1 / 2
02/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
10
"Може ли да се направи великденски козунак с кисело мляко е риторичен въпрос - трябва да попитате може ли да си представим Великден без козунак с кисело мляко"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр.
  • суха мая - 1 пакет
  • прясно мляко - 5 с.л.
  • захар - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • масло - 150 г
  • брашно - около 1.5 кг
  • стафиди - 300 г
  • ром - 4 с.л.
  • ромова есенция - 1 капсула
  • ванилия - 1 капсула есенция
  • орехи - на вкус, за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко леко се загрява в дълбока купичка и към него се добавя маята. Оставя се настрани да шупне. През това време се разбиват 5 от яйцата, а от шестото се взима само белтъкът - жълтъкът се оставя настрани. Когато яйчената смес стане на гладък крем, към нея се добавя киселото мляко заедно с 1/3 от маслото (което предварително е разтопено).

Всичко се разбива до хомогенна смес. Накрая се добавят есенциите ром и ванилия. Ако не разполагате с есенции, може да прибавите ванилия на прах, а ромът да заместите с 1 ч.л. истински ром.

Част от брашното се слага в тава или друг подобен съд и се прави кладенче по средата. През това време маята трябва да е шупнала. В брашненото кладенче се добавя яйчената смес, а отгоре и шупналата мая. Трябва да се внимава да не пробие стените на брашното.

Започва измесването. С кръгови движения се бърка сместа, като при всеки замах се загребва малко от брашното. Така, докато не се получи тесто. То не трябва да е твърдо. След като тестото е измесено, трябва да се удари няколко пъти в плота, за да може въдухът, който е останал вътре, да излезне. Ударите не е хубаво да са повече от 20 - 30. След като това стане, тестото се оставя да втаса на топло място за около половин час.

През това време в ромв се накисват стафидите.

След около половин час останалото масло се разтопява и се взима тестото. То се разточва на правоъгълник, който трябва да е дебел. Взима се масло с четка и се маже получения правоъгълник. След това той се сгъва на две, отново се разточва и пак се маже с масло. Така процедурата се повтаря, докато маслото не привърши. Преди последното прегъване на тестото към него се добавят стафидите.

След това тестото се разточва, за да се получи правоъгълник, който се разрязва на три ленти. От тях се прави плитка и се реже в зависимост от дължината на формата на правоъгълната тавичка.

Козунакът се оставя да втаса, докато удвои обема си. След това се маже с останалия жълтък, отгоре се нареждат орехите и се завършва с поръсване на кристална захар.

Пече се на 180 градуса до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: