Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Ароматен козунак с течен шоколад и орехи

Ароматен козунак с течен шоколад и орехи

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Ароматен козунак с течен шоколад и орехи
Снимка: Росица Петрова
1 / 4
03/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Искахме да е диетичен, ама не съвсем, затова сложме повечко течен шоколад"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 21 г (1/2 кубче прясна)
  • прясно мляко - 200 мл
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 130 г
  • масло - 60 г
  • олио - 40 мл
  • лимони - кората на 1/2
  • портокали - кората на 1/2
  • ванилия - 1 капсула
  • ракия - 1 с.л. (може и друг алкохол)
  • за плънката
  • течен шоколад - 150 г
  • орехи - 100 г
  • за поръсване
  • захар
  • филирани бадеми
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко прясното мляко и в него натрошете маята. Прибавете и 4-5 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете маята да се активира.

Пресейте брашното.

Разбийте яйцата (1 жълтък отделете за намазване на козунака) със захарта много добре.

Прибавете ванилията, алкохола, втасалата вече мая, настърганите кори от лимона и портокала.

Разбъркайте всичко и започнете да добавяте по малко от брашното и половината от смесените масло и олио.

До тук може да работите и с миксер. Доомесете с останалото брашно.

Когато брашното е поето изцяло, започнете да прибавяте останалата мазнина, като разтегляте тестото, намазнявате и прегъвате на плик.

Това направете на 3-4 пъти, докато се абсорбира напълно.

Сложете готовото тесто в намазнен съд и го покрийте с фолио. Оставете на топло да втаса за около 2 часа.

Разтопете в микровълнова фурна шоколада за 30 секунди, за да се втечни.

Разделете втасалото вече тесто на три части.

От всяка оформете продълговата елипса. Намажете с разтопения шоколад и поръсете с нарязани или смлени орехови ядки.

Откъм дългата страна навийте на руло и леко усучете.

Така направете и с останалите две части. Оформете на плитка и поставете в подмазан съд, в който ще печете.

Следва отново втасване за около 30 минути.

Разбъркайте отделения жълтък с малко вода и намажете козунака.

Поръсете със захар и филиран бадем и печете в загрята фурна на 160 градуса с вентилатор за около 25-30 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: