Саламена яхния

04/04/2018
Анонимен
отАнонименПомощник Готвач812869
"Яхния за много гладни хора, които хич не искат за чакат "
Приготвяне10 мин.
Готвене20 мин.
Общо30 мин.
Порции3
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо403
  • Преглеждания за месеца48
  • Преглеждания за седмицата11
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.7 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • салам - 2 - 3 парчета (малотраен колбас)
  • брашно - 1 - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • лук - 1 гл.
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • чушки - 1 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • домати - 1 бр. (или 1 - 2 с.л. домат.пюре ;кетчуп)
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • черен пипер - щипка
  • черен пипер - 5 - 6 зърна
  • чубрица - щипка
  • дафинов лист - 1 лист (по желание)
  • сол - на вкус
  • вода - 500 мл
  • магданоз - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджерка с олио задушавам лука, нарязан на полумесеци, и моркова на кубчета.

Прибавям нарязаната на по-едри парчета чушка и като се позапържи и тя слагам салама, нарязан на колелца (в случая е Македонска наденица на Леки, 2 парчета).

Като се поизпържи и саламът и из кухнята се разнесе приятен аромат слагам брашното, пообърквам, добавям червения пипер и заливам с водата.

Посолявам, поръсвам с черен пипер, слагам и зърна черен пипер, някой път и дафинов лист. Оставям я да къкри на огъня до лекото и сгъстяване.

След първите 5 минути добавям и един обелен и настърган домат или доматено пюре, или кетчуп. Аз в случая имах малко доматена манджичка от буркан и я оползотворих, като я сипах в яхнията.

Когато е готова слагам ситно нарязаните или пресованите скилидки чесън и я поръсвам със суха чубрица, предполагам, че може и магданоз да се нареже , но домашните го недолюбват :) Ако обаче слагате магданоз, не я подправяйте с чубрица и дафинов лист.

Съвети:
1. Количествата на продуктите могат да варират според вашето желание, а също и начина на нарязването им.

2. Може да пропуснете или добавите продукт според вашия вкус, като например маслини.

3. Чудесна гарнитура за тази манджичка са варен ориз или картофено пюре.подобни рецепти тук

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Росица
Росица
15.04.2018 21:37
Върнах се поне 15 години назад, когато майка ми ни приготвяше такава яхнийка и как бързо изчезваха крайчетта на хляба ... адмирации за вкусната гозба !!! :)
1
0
Петя Цанкова
Петя Цанкова
16.04.2018 00:34
Благодаря сърдечно!
Много се радвам за положителните емоции,които съм предизвикала:) Аз също свързвам яхнийката с майка ми и вкусни спомени нахлуват и топлят душата ми!
Нека ви е все така вкусно както при мама :).....Поздрави!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв