Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунаци с четири фитила и шамфъстъци

Козунаци с четири фитила и шамфъстъци

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Козунаци с четири фитила и шамфъстъци
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 5
05/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
5
"Замесвате, увивате и печете - просто, но гениално вкусно"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр.
  • прясно мляко - 400 мл
  • захар - 250 г
  • течен подсладител - 1 1/2 с.л.
  • масло - 150 г
  • олио - 80 мл
  • свежа мая - 1 кубче (42 г)
  • лимони - 1 бр (кората)
  • портокали - 1 бр (кората)
  • ром - 1 с.л
  • ванилия - 3 прахчета или течна
  • брашно - 1 кг + 200 г за доомесване
  • шамфъстък - 1 пакетче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята, отделете един жълтък за намазване. Разбийте яйцата със захарта, добавете и останалото топло мляко. Настържете кората на лимона на ситно ренде.

Стопете маслото и смесете със олиото. Пресейте брашното и замесете меко лепкаво тесто, като към края започвате да добавяте от мазнината.

Месите и добавяте от мазнината, доста дълго трябва да се меси, за да се усвои всичката мазнина. Докато месите трябва да виждате нишки като конци, чак тогава спирате и оставяте тестото да втаса.

Разделяте го на топки, 4 от тях разтягате на плота и по средата на всеки поставяте нарязан шамфъстък. Заобляте всеки фитил и го усуквате, от четирите оплитате плитка, както се вижда от снимката.

Слагате готовите козунаци във форми и оставяте да втасат, след което намазвате с разбит жълтък с малко мляко. Поръсвате с шамфъстъци и захар. Печете в загрята фурна на 170 градуса до зачервяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: