Ароматни и пухкави козунаци

05/04/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф5474302552
"Във всеки дом ще се намери място за тези ароматни и пухкави козунаци "
Приготвяне35 мин.
Готвене30 мин.
Общо65 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
22 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо10 391
  • Преглеждания за месеца38
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена22

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е един по-различен козунак, който ще ви очарова с аромата си благодарение на подправките, на пръв поглед нетипични. От тях слагаме малко, с което само загатваме за един по-интересен и различен аромат, сливащ се с традиционния вкус на познатият ни великденски козунак. Рецептата е за смели експериментатори, които не се колебаят да опитат нещо ново.

Разтворете маята в леко затопленото прясно мляко заедно с лъжичка захар и две лъжички брашно. Покрийте с кърпа и оставете да шупне за 8-10 минути.

Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете леко разбитите яйца, без единия жълтък, половината мазнина, лимоновата кора, ванилиите, подправките, рома и шупналата мая. Замесете тесто, прехвърляйки го на набрашнен плот и ръсвайки по много малко брашно и от останалата мазнина. Месете, докато спре да лепне и получите гладко, пухкаво тесто.

Щом започнат да ви се образуват мехурчета, оформете топка. Върнете в купата - намазнена или набрашнена леко и покрийте с влажна, чиста кърпа. Оставете на топло да втаса за 2 часа, след което извадете отново върху плота и със стиснати юмруци или длани натискайте тестото, за да извадите въздуха от него. Ще чуете леко пукане от въздушните мехурчета.

Разделете на 6 равни части и всяка оформете на фитил, засуквайки го леко. Три по три слетете на две плитки и съединете краищата им. Двата оформени козунака поставете в кръгли тавички с диаметър около 18 см всяка, покривайки с хартия за печене.

Приберете във фурната загрята на 40 градуса и впоследствие изключена. Щом утроят обема си и бухнат хубаво за около 50 минути, намажете внимателно (без да притискате) с разбит с малко водичка жълтък и поръсете със захар и филирани бадеми.

Захарта може да смесите с анасон на прах за още повече аромат, а по желание да си добавите и още от останалите подправки, с изключение на кимиона, с който няма да е удачно да се прекалява. Той се слага само в тестото за лек загатващ нюанс.

Поставете в загрята на 160 градуса фУрна, без вентилатор. Печете около 30 минути, наглеждайки от време на време и покривайки с алуминиево фолио, ако бързо хванат тъмен загар.

Готовите ароматни козунаци оставете да изстинат преди да разрежете.

Да ви е сладко!подобни рецепти тук

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Митко Джорджев
Вкусотия!
1
0
Йорданка Ковачева
Благодаря :) Наистина е вкусотия;)
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв