Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак със сладко от смокини и боровинки

Козунак със сладко от смокини и боровинки

Козунак със сладко от смокини и боровинки
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
06/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
2
"Слабост са ни тези домашни козунаци - колкото и да ги хапваме, все искаме още и още"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • мая - 25 г
  • захар - 170 г
  • ванилия
  • сол - 1 щипка
  • мазнина - 80 мл олио и мас по равно
  • брашно - 700 г София мел класик
  • ПЛЪНКА
  • сушени боровинки - 3 с.л.
  • бисквити - Орео, натрошени
  • лешници - смлени
  • сладко от смокини - само плодове
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошава се маята в топлото прясно мляко. Добавя се 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно, разбърква се на кашичка, оставяме да шупне. Сипва се в средата на брашното.

Прибавят се разбити яйцата с останалата захар , като се отделя един белтък за намазване отгоре. Сипват се в брашното, добавя се половината мазнина, сол, ванилия и настъргана кора от лимон.

Замесва се меко тесто като меката част на ухото. Сипва се плот и лъжица по лъжица се прибавя останалата мазнина. Тестото се сгъва и меси няколко пъти, докато поеме мазнината. Покрива се с фолио и оставяме да втаса 1 час.

Разделя се на две части. Първата се разточва на правоъгълник 30 на 26 см. Намазва се с течен шоколад, навива се руло, нарязва се на дебели филии. Поставят се в намаслена и набрашнена форма за мъфини. Втората част се разделя на две, а всяка на по три части. От общо 6 топчета се оформят 6 фитила, първите три са малко по-големи от втората тройка.

С пръсти сплескваме фитилите на лента, нареждаме отцедени нарязани плодове от сладко смокини. Отново се оформя фитил и се плете на плитка. Същото се повтаря с останалото тесто, само че плънката е от боровинки, смлени лешници и бисквити Орео.

Плетем по малка плитка. С пръсти се притиска средата на голямата плитка отгоре надолу, да се получи легло, и в него поставяме малката плитка. Поставя се върху хартия в тава. Оставя се още 30 минути да втасат. Намазваме с разбит белтък.

Печем на умерена фурна 170 градуса 30-40 минути, като охлювите са готови за 20-25 минути.

Изваждат се върху решетка, намазваме с захарен сироп и леко поръсваме козунака с кристална захар.

Вкусен и шарен Великден!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Митко Джорджев
Митко Джорджев
Много вкусно!
12.04.2018 14:58