Вкусна тортa за Великден

07/04/2018
Петя Цанкова
отПетя ЦанковаЧирак662226
Приготвяне60 мин.
Готвене60 мин.
Общо120 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо382
  • Преглеждания за месеца381
  • Преглеждания за седмицата21
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • За блатовете
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 150 г кристална
  • олио - 4 с.л.
  • ванилия - 2 бр.
  • сол - щипка
  • бакпулвер - 1/2 пакетче (5 г)
  • джинджифил - 1 ч.л. на прах
  • индийско орехче - 1 щипка
  • канела - 1 щипка
  • брашно - 110 г
  • моркови - 200 г настъргани
  • За крема
  • крема сирене - 1 кутия (200) GOLDESSA Classic
  • крем - 1 кутия за мазане, натурален вкус на Pilos (200 г)
  • пудра захар - 300 г
  • заквасена сметана - 200 г
  • масло - 80 г меко
  • ванилия - 2 бр.
  • Декорация
  • шоколадови фигурки - (зайчета, яйца)
  • шоколадов заек - 1 бр. фигура от шоколад
  • шамфъстък - смлян
  • орехи - смлени
  • За сиропа
  • захар - 2/3 ч.ч.
  • вода - 2/3 ч.ч.
  • моркови - 1 бр. (за аромат), нарязан на 2 - 3
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата със захарта, прибавете олиото и ванилията. След това прибавете (предварително смесени) брашното, подправките и бакпулвера. Накрая добавете морковите.

Включете фурната да загрява (180 градуса).

Разделете сместа на 3 равни части.

Застелете тавичка с диаметър 20 см с хартия за печене и разпределете 1/3 от сместа с помощта на шпатула. Тъничко изглежда, но не е. Печете 10-12 мин (при мен 15). Обърнете веднага върху хартия, поръсена с пудра захар. Така процедирайте, докато изпечете всички блатове.

Оставете ги на една страна да изстиват. Имайте предвид, че колкото повече стоят върху пудрата захар, толкова по-влажни стават блатовете. Овлажнената захар ги овлажнява и тях и нямат нужда от напояване със сироп. Затова е хубаво да ги направите ден по-рано.

Ако не, то си пригответе сиропа от посочените продукти и нека поври около 5 минути. Махнете от огъня и извадете парчетата моркови.

Пригответе крема, като разбиете крема сиренето и крема за мазане с миксер на висока скорост за кратко. Добавете захарта и ванилията, после мекото масло. Отличава се с леко възкисела нотка и е доста сладък. Може да намалите захарта по ваше осмотрение.

Сглобете тортата, като разпределите равномерно крема и сиропа между блатовете. Кремът е достатъчен да се измаже тортата спокойно отвън отвсякъде.

Отстрани я облепете със смлените орехи.

Декорацията е по желание и според повода. Аз съм използвала готови шоколадови яйца и заек и марципанови зайчета. А по края поръсих със смлян шамфъстък, който чудесно се комбинира със сладко възкиселия вкус на тортата.

Страхотна лека тортичка за всякакъв повод!

Да ви е сладко!подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар