Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Засукан селски козунак

Засукан селски козунак

Росица МариноваРосица Маринова
Помощник Готвач
1097744518601
Засукан селски козунак
Снимка: Росица Маринова
1 / 8
08/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
100 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
160 мин.
Порции
1
"Засукан, на конци, пухкав и ароматен - цял ден няма да ни стигне да описваме колко вкусен е този козунак, затова направо го опитайте"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1.2 кг
  • яйца - 6 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 250 гр
  • мая - 1 кубче от 42 г
  • масло - 100 гр
  • олио - 50 мл
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • За плънката
  • орехи - смлени
  • канела
  • мармалад
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме смес от затопленото млякото с маята, 1 разбито яйце, 1 с.л. захар и малко брашно в дълбок съд, докато стане по-гъста от боза. Слагаме капак и оставяме сместа на топло да втаса.

Разбиваме 5 яйца с останалата захар и половината мазнина (смес от олио и масло). Пресяваме брашното.

След това смесваме сместа с маята с яйчената, добавяме лимоновия сок и брашното.

Замесваме меко тесто, като постепенно добавяме останалата мазнина докато спре да лепне и почнат да се образуват мехури. Оставяме да втаса на топло отново.

Разделяме тестото на 3 топки. Всяка топка разточваме и слагаме една върху друга като по между им слагаме от плънката - канела, орехи и мармалад.

Завиваме на руло и леко усускваме. Слагаме в намазнена тава ( аз ползвах и хартия за печене ) и оставяме пак да втаса. Отгоре мажем с разбит жълтък и поръсваме със захар.

Печем в предварително загрята на 160 градуса фурна. Щом се опече селският козунак се отделя от стената на тавата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: