Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначени плитки с локум и стафиди

Козуначени плитки с локум и стафиди

ГЕРГАНА ЯНКОВАГЕРГАНА ЯНКОВА
Иноватор
3123k6872k3
Козуначени плитки с локум и стафиди
Снимка: ГЕРГАНА ЯНКОВА
1 / 4
08/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
150 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
195 мин.
Порции
3

Необходими Продукти

  • брашно за козунак - 500 г
  • яйца - 2 бр. /+ 1 жълтък за намазване/
  • прясно мляко - 150 мл
  • захар - 125 г
  • сол - 1 щипка
  • масло - 75 г
  • олио - 25 г
  • мая - 7 г /суха/
  • ванилена захар - 1 бр
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • стафиди - 100 г
  • локум
  • ром - за стафидите
  • бадеми - филирани за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете прясното мляко и в него разтворете захарта и прибавете кората от лимона. В друг съд разтворете маслото и го смесете с олиото.

В дълбока купа или тава смесете сухите съставки - брашно, сол, мая, ванилена захар и 1 с.л. кристална захар и направете кладенче.

Добавете в кладенчето леко разбитите яйца и започнете да замесвате тестото.

Прибавете постепенно на тънка струйка млякото при непрекъснато месене. След това отново на тънка струйка се добавя и маслото.

Замесете меко, но не лепкаво тесто. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да втаса около 2 часа или докато удвои обема си. През това време накиснете стафидите в малко ром.

Втасалото тесто разделете на равни части, оформете фитили, сложете локума и стафидите и завийте. Оформете плитки с 2, 3 или 4 фитила. В подходяща тава сложете хартия за печене и поставете плитките.

Намажете с жълтък /предварително разбит с прясно мляко/, поръсете със захар и филиран бадем.

Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса до получаване на приятен златист загар.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: