Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Лесен козунак с черешово сладко и локум

Лесен козунак с черешово сладко и локум

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Лесен козунак с черешово сладко и локум
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 3
08/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
2

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр
  • захар - 150 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • течен подсладител - 1 ч.л
  • суха мая - 7 г
  • ракия - 1 с.л. или бренди
  • лимонова есенция - или кора от лимон
  • ванилия - 2 прахчета
  • масло - 80 г
  • олио - 20 мл
  • сол - щипка
  • брашно - 700 - 800 г
  • черешово сладко - 1/2 бурканче
  • локум - 1/2 кутийка
  • бадеми - филирани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята в половината от топлото мляко със 1 с.л захар и брашно. Разбийте яйцата със захарта и млякото. Добавете есенциите и течния подсладител.

Пресейте брашното, поръсете щипка сол и замесете много меко тесто. Разтопете маслото и смесете със олиото, започнете да прибавяте по малко към тестото.

Извадете тестото на плота или масата и месете до образуване на мехурчета, усуквайте като фитил и събирайте на топка. Оставете да втаса на топло, след което разделете на 6 части.

Първо оформете три от тях, като ги разпъвате и по средата намажете със сладкото, хубаво притиснете краищата за да не излезе сладкото.

Оплетете широка плитка и поставете във намазана с олио широка форма от фолио.

Готовите две плитки покрийте и оставете да втасат, след което намажете със разбит жълтък и поставете парченца локум и филирани бадеми.

Печете ги заедно във загрята фурна на 160 градуса за около 30-35 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: