Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначени рула с течен шоколад и ябълков пестил

Козуначени рула с течен шоколад и ябълков пестил

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Козуначени рула с течен шоколад и ябълков пестил
Снимка: Мария Симова
1 / 4
09/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
2
"Сбогувахте ли се с диетата или още се насландисвате"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • захар - 200 г
  • прясно мляко - 500 мл
  • сол - 0. 5 ч.л.
  • масло - 200 г
  • лимонова захар - 1 бр.
  • ванилова захар - 1 бр.
  • прясна мая - 40 г
  • брашно - 1 кг
  • захарен сироп - за намазване
  • орехи - за декориране
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в част от прясното мляко с 1 с.л. от захарта и 2 с.л. брашно, разбъркайте и оставете да втаса на топло.

Пресейте брашното 2 пъти и добавете солта, разбъркайте. Разбийте яйцата със захарта, лимоновата и ванилова захар, добавете затопленото прясно мляко и закваската. Замесете тесто, като добавяте постепенно от разтопеното масло. Завийте тестото и поставете на топло да втаса за 2 часа.

Обезвъздушете тестото с пръсти и без да премесвате разделете на 2 равни части. От тях (без точилка) разтворете с ръце две правоъгълни кори с дебелина 0, 5 см. В първата кора откъм по-дългата част с лъжичка поставете ред течен шоколад, завийте реда от шоколад и поставете втори ред. Завийте на руло до средата на кората, останалата част от нея нарежете на ресни (лентички).

Сплетете ресните по 3 на плетеници и продължете да навивате на руло. Оформеното руло поставете в кръгла тава постлана с хартия за печене и навийте в кръг около стените на тавата.

Нарежете ябълковия пестил на тънки ленти и ги наредете до средата на кората, навийте цялата кора на руло. Поставете рулото в кръгла тава постлана с хартия за печене и навийте в кръг около стените на тавата. С ножица нарежете рулото отгоре на еднакви разстояния, но не до край.

Оставете рулата да втасат за 1 час, намажете ги с разбитите яйце и 1 с.л. прясно мляко. На рулото с пестил подредете орехови ядки в прорезите. Печете рулата в студена фурна на 150 градуса, след като добият златист загар отгоре, покрийте с алуминиево фолио и увеличете градусите на 170.

Печете до готовност, като проверявате за нея с клечка за зъби. Намажете рулата с предварително приготвен захарен сироп от 1 част захар и 1 част вода. Поръсете със влажна захар на кристали, а плетениците със сусам.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: