Свинско контрафиле с мед и горчица

13/04/2018
Малвина
отМалвинаНовак3
"Завладяваща ароматна комбинация, която ще ви вдъхнови за не една, ами поне за 2-3 порции "
Приготвяне40 мин.
Готвене75 мин.
Общо115 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 521
  • Преглеждания за месеца136
  • Преглеждания за седмицата12
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • свинско контрафиле - 800 г
  • За маринатата
  • мед - 1 с.л. захаросан
  • вода - 3 - 4 с.п.
  • подправка за месо - 2 с.л.
  • соев сос - 1 ч.ч.
  • захар - 1 щипка
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • олио - 1/2 ч.л.
  • чесън - 1 скилидка
  • За приготвянето
  • дижонска горчица - 1.5 с.л.
  • пчелен мед - 1 с.л.
  • лимонов сок - 1 ч.л.
  • червено вино - около 1 ч.ч. (трябва да покрие дъното на тавата)
  • пармезан - (или друг вид кашкавал)
  • краве масло - около 125 г (едно пакетче)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото се поръсва със сол и черен пипер и се оставя в купа да се овкуси, като през това време се приготвя маринатата. В касерола на умерен огън слагате 1 ч.л. захаросан мед, щипка захар и 3-4 с.л. хладка вода. Оставяте да се разтопят медът и захарта. Добавяте 1 ч.ч. соев сос, 1/2 ч.л. олио и подправката за месо. Оставяте на котлона да се постопли, но НЕ да заври.

Нарязвате на много ситно една скилидка чесън. Заливате месото с маринатата и добавяте чесъна. Разбрърквате и запечатвате с алуминиево фолио. Оставете да се маринова минимум час, най-добре два.

Когато наближи времето да отвиете месото, започнете са приготвяте сместа от горчица и мед. В малка купичка слагате 1.5-2 с.л. дижонска горчица (или каквато имате), 1 с.л. пчелен мед (да НЕ е захаросан) и 1/2 ч.л. лимонов сок. Бъркате, докато се получи хомогенна смес.

Намазнявате тавичка и нареждате овкусеното месо. Заливате с червено вино, колкото да покрие дъното, но не месото да плува. Внимателно изсипвате сместа от мед и горчица върху месото, като се старайте да покрие всяка част от филето.

Добавяте бучка масло върху всяко парче месо. Завивате в алуминиево фолио и печете на 200°С за около час.

След като е минал 1 час, изваждате от фурната и махате фолиото, добавяте пармезана и печете, докато придобие златист цвят.

Подходяща гарнитура за готовото месо е ориз или някакво пюре.подобни рецепти тук

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар