Карнъ ярък (Пълнени патладжани с кайма)

13/04/2018
Петя Цанкова
отПетя ЦанковаПомощник Готвач853075
"Обещаваме, че ще са много вкусни, а вие обещайте да не прекалявате с тях "
Приготвяне25 мин.
Готвене35 мин.
Общо60 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 563
  • Преглеждания за месеца81
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните се измиват и се разрязват по дължина. Издълбават се, така че да остане един пръст от месото на патладжана. Поставят се за 15 мин в солена вода. Изваждат се, измиват се и се подсушават.

Слагат се в тавичка, а тя се поставя на малката скара на халогенката, поръсват се със зехтин или олио и се запичат за 15 минути на 225°C.

През това време се прави плънката. В отделен съд се запържват лукът, малко от чесъна и пиперката, всичко нарязано на кубчета.

Прибавя се и вътрешността на патладжана (също нарязана на кубчета).

Следва каймата, размита с малко кетчуп, и плънката се пържи до побеляване на каймата и омесване на вкусовете.

Подправя се със сол и черен пипер и останалия чесън, нарязан или пресован.

Изпечените патладжани се пълнят с готовата плънка и отгоре се нареждат обелени и нарязани домати.

Пекат се 20 -25 минути на 225°C.

Преди да се извадят от фурната, се поръсват с настъргания на едро кашкавал или върху всяка лодка се слага плочка кашкавал (количество не посочвам, то зависи от вашия вкус). Кашкавалът е по желание може и без него.

Запичат се за малко - 5 мин в халогенката, колкото да се разтопи кашкавалът. Отгоре се поръсва с черен пипер.

Ястието се поднася топло, поръсено с магданоз - при нас е пропуснат , поради лични предпочитания на домочадието :)

Да ви е вкусно! :)

Съвети:
1. Ястието носи на чесън, така че, ако го обичате, не го пестете;

2. Ако ви остане от плънката, не се притеснявайте, изсипете я в тавичката покрай патладжаните;

3. В плънката може да се сложи и морков, но ви уверявам, че и така е много вкусна! И сложете цялата издълбана вътрешност на патладжаните - правят плънката страхотна!подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Зорица
Зорица
17.04.2018 10:14
Обожавам ястия с патладжан, а в комбинация с чесън, кайма и домати...става просто Перфектното ястие! Поздрави :)
2
0
Петя Цанкова
Петя Цанкова
18.04.2018 00:57
Благодаря сърдечно :) Аз също обожавам патладжана под всякаква форма,но жалост по здравословни причини трябва да огранича консумацията му:( В последно време наблягам повече на белия ,за който четох че не е така вреден за бъбреците ,черния дроб и жлъчката.
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!