Яйца с млечно-чеснов сос в Конвекторна фурна

14/04/2018
Петя Цанкова
отПетя ЦанковаПомощник Готвач853075
Приготвяне8 мин.
Готвене15 мин.
Общо23 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо365
  • Преглеждания за месеца13
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 1 к. (400 - 500 г)
  • чесън - 1 гл.
  • брашно - 1 с.л. (равна)
  • оцет - 1 с.л.
  • краве масло - 50 г
  • олио - 1 с.л.
  • сол на вкус
  • червен пипер - 1 щ.
  • черен пипер - 1 щ.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

С чиста съвест мога да ги нарека яйца по панагюрски, имат абсолютно същия вкус :). Но стават по-лесно и неангажиращо. Докато те си се пекат, спокойно може да се приготви една салатка и ето ти един лек обяд или вечеря.

Киселото мляко се разбива както е в кофичката. Чесънът се обелва, пресова се и се слага в млякото. Ако цяла глава ви е много, сложете по-малко.
Подправя се със сол на вкус, щипка черен пипер и оцета и се разбърква добре.

В йенска тавичка с диаметър 20 см се слага олиото да облее дъното и се изсипва подлученото мляко. Отварям скобка - със съвсем мъничко вода изплакнах кофичката и я излях в тавичката и леко обърках сместа.

Върху млечната смес от ниско се чукват яйцата. По желание може да се прибави още едно, но тогава млечно-чесновият сос за порция ще бъде по-малко.

Всяко яйце се поръсва с червен и черен пипер и по преценка се посолява допълнително. Най-отгоре се слага по бучка краве масло.

Пекат се на 200-210°C на долна скара 15 минути.

Да ви е вкусно ! :)

Моите забележки:
1.Хубаво е белтъкът на яйцата да е покрит с млечния сос, за да не се усеща като гумиран от запичането. Почти не се усеща, но за капризните небцета е мярка;)

2.В млечната смес може също да се сложи едно яйце, предварително разбито.

3. За любителите на рохки яйца - след десетата минута може да ги изключите :)подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар