Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Кайма»Кюфтета»Кюфтенца със сос Пикантина

Кюфтенца със сос Пикантина

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Кюфтенца със сос Пикантина
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
15/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
5
"Да си поискаш втора порция кюфтенца със сос Пикантина е просто задължително"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г смес или само свинска
  • яйца - 1 бр.
  • картофи - 1 бр.
  • лук - 1 глава, средна
  • магданоз - 4 с.л. свеж, накълцан
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • кимион - 1 - 2 с.л. или на вкус (млян)
  • брашно - за овалване
  • олио - за пържене
  • За сос Пикантина
  • домати - 5 - 6 бр. големи
  • чесън - 4 скилидки
  • магданоз - 3 с.л. накълцан
  • черен пипер на вкус
  • лют пипер - 1 с.л. равна
  • захар - 1 с.л.
  • естрагон - 1 ч.л.
  • олио - 80 - 90 мл (или зехтин)
  • брашно - 1 с.л.
  • сол - на вкус
  • телешки бульон - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, пригответе каймата за кюфтенцата, като я омесите със ситно накълцаните лук и магданоз, картофа - настърган, яйцето и подправките. Оставете за 2 часа в хладилник.

За соса обелете и настържете доматите и чесъна. Сложете ги в сгорещеното на умерен огън олио със захарта и сол на вкус. Щом поври 4-5 минути, сложете подправките - магданоз, естрагон и черен и лют пипер. Захлупете тенджерката с капак и гответе 10 минути, като намалите огъня до минимум и разбърквате от време на време.

Разтворете брашното в телешкия бульон и го налейте при къкрещото на бавен огън сосче и гответе за още 5-6 минути или до желана от вас гъстота. Може да си добавите и още пикантен пипер ако желаете или да намалите количеството описано в рецептата.

Ако пък искате да ускорите процеса на сгъстяване, увеличете накрая огъня до силен и така течността бързо ще се редуцира.

Добре овкусената и престояла в хладилника кайма извадете на стайна температура за 20-30 минути. Оформете от нея кюфтенца, които оваляйте в брашно и изпържете в загрято на умерен огън олио. Изваждайте ги върху абсорбираща мазнината хартия.

Поднесете кюфтетата топли, обилно поляти със Пикантина.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: