Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава с Крем и Орехи

Баклава с Крем и Орехи

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Баклава с Крем и Орехи
Снимка: Мария Симова
1 / 4
17/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
25
"Разкошна баклава, която няма нужда от реклама"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 15 бр. кори
  • масло - 100 г
  • орехи - 1 ч.ч. смлени
  • за крема
  • жълтъци - 2 бр.
  • прясно мляко - 500 мл
  • захар - 100 г
  • брашно - 2 с.л. с връх
  • масло - 50 г
  • ванилия - 1 бр.
  • за сиропа
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • масло - 25 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте жълтъците, добавете захарта и ванилията, брашното и част от студеното мляко, разбъркайте до гладка смес. На бавен огън поставете тенджера с останалото мляко, налейте яйчената смес и варите до сгъстяване на крема при непрекъснато бъркане.

Свалете готовия крем от огъня и поставете маслото в него, бъркайте, докато се усвои от крема и оставете да се поохлади. Намажете една от корите с разтопеното масло, положете втора, отново мажете с масло и полагате трета.

Мажете с масло, разстилате малко от крема и навивате на руло. Така процедирате с всичките 15 кори.

Подредете рулата в предварително намазана с малко масло правоъгълна тава. Нарежете рулата на малки парчета и мажете с останалото масло.

Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до златисто.

Сварете сиропа, като в тенджера налеете водата и сипвате захарта, лимоновия сок и маслото, след като заври премахнете от огъня.

Залейте горещата баклава със сиропа и отгоре поръсвате смлените орехи.

Получавате невероятно вкусно изкушение. Сервира се студена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: