Лесен китайски ориз

20/04/2018
Веселина Кацарева
отВеселина КацареваПомощник Готвач68
"Лесен за приготвяне и с вкус, като приготвен в истински китайски ресторант "
Приготвяне15 мин.
Готвене35 мин.
Общо50 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо4 233
  • Преглеждания за месеца331
  • Преглеждания за седмицата28
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • ориз басмати - 1 ч.ч.
  • фиде - 1/2 ч.ч.
  • масло - 50 г
  • олио - 2 с.л.
  • сол - на вкус
  • бял пипер - 1 щипка
  • черен пипер - по желание, на вкус
  • пилешки бульон - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът се измива много добре и водата се отстранява. В тенджера се нагорещява маслото, заедно с олиото, за да може първото да не загори. Към тях се прибавя фидето и се запържва, докато не започне да ства златисто.

Не трябва да се запържва прекалено много, защото термичната му обработка ще продължи. Върху фидето се разстила оризът, след това се посолява и овкусява с пипера. Бульонът се загрява, докато заври и се изсипва върху ориза.

Важното тук е, че НЕ трябва да се бърка. Слага се капак върху тенджерата и се чака докато водата изври. След това се прибавя втора чаша с течност - вода, като тя също трябва да е гореща.

Ако оризът не се е сварил след извирането на водата, към него се прибавя трета чаша. Правилото е, че съотношението ориз-вода трябва да е 1 към 3, но всеки сорт ориз е индивидуален.

След като всичката вода се изпари, оризът се премахва от котлона и се завива с кърпа, а отгоре се затваря с капака на тенджерата.

Оставя се така докато поизстине - поне 1-2 часа. След като кърпата се махне, оризът вече може да се разбърка. Трябва да не е слепен, а всяко зрънце да е индивидуално.подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар