Лесен китайски ориз

Веселина ГърдеваВеселина Гърдева
Помощник Готвач
85455119321
Лесен китайски ориз
Снимка: Веселина Гърдева
2 / 3
26/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Лесен за приготвяне и с вкус, като приготвен в истински китайски ресторант"

Необходими Продукти

  • ориз басмати - 1 ч.ч.
  • фиде - 1/2 ч.ч.
  • масло - 50 г
  • олио - 2 с.л.
  • сол - на вкус
  • бял пипер - 1 щипка
  • черен пипер - по желание, на вкус
  • пилешки бульон - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът се измива много добре и водата се отстранява. В тенджера се нагорещява маслото, заедно с олиото, за да може първото да не загори. Към тях се прибавя фидето и се запържва, докато не започне да става златисто.

Не трябва да се запържва прекалено много, защото термичната му обработка ще продължи. Върху фидето се разстила оризът, след това се посолява и овкусява с пипера. Бульонът се загрява, докато заври и се изсипва върху ориза.

Важното тук е, че НЕ трябва да се бърка. Слага се капак върху тенджерата и се чака докато водата изври. След това се прибавя втора чаша с течност - вода, като тя също трябва да е гореща.

Ако оризът не се е сварил след извирането на водата, към него се прибавя трета чаша. Правилото е, че съотношението ориз-вода трябва да е 1 към 3, но всеки сорт ориз е индивидуален.

След като всичката вода се изпари, пърженият ориз се премахва от котлона и се завива с кърпа, а отгоре се затваря с капака на тенджерата.

Оставя се така докато поизстине - поне 1-2 часа. След като кърпата се махне, оризът вече може да се разбърка. Трябва да не е слепен, а всяко зрънце да е индивидуално.

Лесният китайски ориз е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: