Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Лешникова Торта»Френска селска торта с лешници

Френска селска торта с лешници

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5393k9423k6
Френска селска торта с лешници
Снимка: Яница Николова
1 / 3
22/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Спешно се налага да си измислим втори рожден ден, защото нямаме търпение да опитаме любимата си френска селска торта"

Необходими Продукти

  • Тесто за блатовете
  • прясно мляко - 200 мл
  • захар - 150 г
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 50 г
  • мед - 2 с.л.
  • сода бикарбонат - 2 ч.л.
  • брашно - 400 г, пресято
  • Крем
  • заквасена сметана - 740 г
  • кисело мляко - 200 г, 4, 5%
  • пудра захар - 5 с.л.
  • Още
  • лешници - 150 г, смлени (или орехи)
  • конфитюр от боровинки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера се разбърква яйцето и захарта, прибавят се млякото, меда, содата и накрая маслото. Вари се при непрекъснато бъркане до получаване на карамелен цвят.

След това се маха от котлона и веднага се слага брашното, работи се бързо, за да не се стегне тестото. Оформя се на гладко тесто, разделя се на 7 или 9 топки, около 85 г всяка.

Всяка се разточва на много тънка кора около 3 мм. и около 30 см. диаметър. Пече се на хартия за печене, преди това се надупчва с вилица, за да не се надига по време на печенето.

По оригинална рецепта за една торта са необходими само 5 блата. Другото тесто може да се направи на сладки или др. След като се изпекат с чиния се изрязват по края за да е равномерно.

За крема в купа се слага сметаната, киселото мляко и захарта и се разбърква няколко пъти, не се ползва миксер, за да не се разводни.

В поднос се нарежда така първо блат, после от крема, няколко лъжички от конфитюра с боровинки, блат и т.н., завършва се с крем навсякъде.

Поръсва се със смлените ядки. Покрива се с стреч фолио и се прибира за 1 нощ в хладилника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: