Високомаслен домашен кокосово-фъстъчен крем

22/04/2018
XXXX
отXXXXГотвач27012518221
"Не само вкусно, но и отгоре на всичко здравословно и диетично - четири основателни причини да го опитате "
Приготвяне10 мин.
Готвене60 мин.
Общо70 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо122
  • Преглеждания за месеца33
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • кокосов орех - 1/2 от плода (200 г)
  • фъстъци - 100 г печени със сол
  • ленено масло - 3 с.л.
  • масло - 80 г висококачествено краве
  • петмез от рожков - 5 с.л. (или мед)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В магазина изберете плод, който като го разклатите да се чува плисък на течност във вътрешността му. Не се нахвърляйте на по-големи като обем плодове, а на по-малки и с по-голямо тегло! Иначе има вероятност да си изберете, презрял и мухлясал плод. В големите вериги има контролни везни и имате възможност да теглите.

Орехът се удря няколко пъти по най-широката му част с обратната страна на тежък нож, като въртим постоянно. Пробивам една от трите вдлъбнатинки на кокосовия орех и обръщам в чаша да се отцеди течността.

Поставям го в найлонов плик и го удрям 2-3 пъти с чук, докато се цепне. С помощта на лъжица внимателно отделям ядката от черупката. Кафявата коричка, лично аз предпочитам да не я отстранявам.

Измивам с вода полепналите твърди частички от черупката. Взимам половината от ядката и я нарязвам на парченца, които слагам в блендера заедно с отцедената течност.

Блендирам до момента, в който се получи едро смляна каша. Добавям печените фъстъци. Отново блендирам за кратко. Постепенно прибавям лененото и кравето масло. Тук вече блендерът започва да работи на почивки, защото иска време, докато всичко ще се превърне в нещо като паста.

Накрая добавяме петмез от рожков или мед. Блендира се докато се получи гладък крем. Ако желаете добавете и чисто какао - ще се получи по-шоколадов вкус. Съхранявайте в бурканче в хладилник.

Използвам за закуска заедно с кафето сутрин и се чувствам сита до обяд. Рецептата е подходяща за НВ/ВМХ (ниско въглехидратно/високо мазнинно хранене).подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар