Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Бирени Питчици

Бирени Питчици

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793k3
Бирени Питчици
Снимка: Таня Левенова
1 / 6
25/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Бирените питчици се хапват директно или с любима гозба - вземете си повечко на масата, че вървят една след друга"

Необходими Продукти

  • брашно - около 500 г
  • яйца - 1 бр.
  • бира - 200 мл
  • прясно мляко - 100 мл
  • сол - 2 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • суха мая - 7 г/или прясна - 20 г/
  • маргарин - 50 - 60 г или масло
  • за намазване
  • белтъци - 1 бр. разбит на лека пяна
  • за поръсване
  • черен сусам - 1 - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В част от брашното размесете маята, солта и захарта.

Направете кладенче и там изсипете леко подгрените бира и мляко.

Добавете и мекото масло.

Замесете хубаво и гладко средно твърдо тесто, като добавяте и останалата

част от брашното. Месете около 10 минути.

След това покрийте тестото с найлон и го оставете да се отпусне за

около 30 минути на топло.

Когато тестото е готово, го разделете на 12-13 части, от които оформете топчици.

Не използвайте още брашно при оформянето на питките, за да останат те мекички.

Редете ги в тава с хартия за печене на разстояние. Оставете ги на топло и покрити за още 20-30 минути.

След като са престояли толкова време, питките се намазват с четка, потопена в белтъка.

Отгоре се посипва леко черен сусам и тавата се поставя във фурната.

Тя се включва на 180°C, а питките стават готови след около 20-25 мин

или докато са получили хубав загар отгоре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: