Вкусен ориз с патешко месо

25/04/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф7974953174
"Кулинарен хит - вкусен ориз с патешко "
Приготвяне20 мин.
Готвене45 мин.
Общо65 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо780
  • Преглеждания за месеца101
  • Преглеждания за седмицата19
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • патешки бутчета - 4 бр. (може и филета)
  • лук - 2 глави, малки (червен)
  • червени чушки - 1 бр.
  • зелени чушки - 1 бр.
  • кориандър - 1 връзка
  • чесън - 4 скилидки, големи
  • лимон - 1/2 сока
  • бульон - 1 кубче, смесен или птичи
  • ориз - 3 ч.ч.
  • тъмна бира - 1 ч.ч.
  • доматено пюре - 3 с.л.
  • кимион - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • куркума - 1 ч.л. или на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Почистете, измийте и подсушете добре месото. Посолете го леко и натъркайте с кимион и черен пипер. Запечатайте на умерен до силен огън до златист загар от всички страни и извадете завивайки във фолио.

2. Отстранете част от отделената мазнина, а ако е прегоряла - отстранете всичката и сипете нова - олио или зехтин, около 90 мл. В нея запържете чушките, нарязани на лентички, и когато хванат хубав загар, отстранете и тях и запазете.

В същата мазнина сложете лука, нарязан на ситно. Щом омекне добре, сипете доматеното пюре, червения пипер, чесъна и кориандъра - смляни, и гответе 3 минути, сипвайки малко водичка, в случай че залепва по дъното на съда и има опасност да загори.

3. Сложете месото, нарязано на парченца (в случай че сте ползвали бутчета - обезкостено) и налейте бирата и лимоновия сок. Щом алкохолът се изпари и месото хубаво поеме от аромата му, налейте около 6-8 ч.ч. вода или толкова, колкото течност изисква приготвянето на ориза, който сте избрали - всеки вид си иска различно количество течност, което обикновено е упоменато на опаковката. Натрошете кубчето бульон, посолете и подправете с куркума.

4. Когато течността заври, сипете ориза предварително измит от нишестето, и варете около 18-20 минути на умерен огън или докато поеме почти всичката течност. Добавете запържените чушки и още от подправките на вкус, ако желаете, и варете още 2-3 минути, разбърквайки, за да не загаря по дъното.

5. Похлупете тенджерката с капак и оставете ястието да почине 5 минути преди да сервирате.

Този ориз с патешко месо е традиционно ястие от кухнята на Перу. Изключително вкусен и ароматен.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар