Коледна капама

22/12/2012
Дебелата Бертаот Дебелата БертаМастър Шеф / Автор
"Традицията повелява по Коледа да се хапва вкусно и богато, а тази капама е идеалното ястие за Коледната трапеза "
Приготвяне45 мин.
Общо45 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо93 506
  • Преглеждания за месеца39
  • Преглеждания за седмицата2
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг3,6 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • пилешко месо - 1 цяло пиленце
  • свинско месо - 500 г
  • телешко месо - 500 г
  • кайма - 300 г смес
  • пушено месо - 300 г гърди
  • колбас - 2 големи наденици по 200 гр
  • кисело зеле - 1 зелка
  • доматено пюре - 2 - 3 с.л.
  • вино - 1 ч.ч. червено
  • ориз - 120 г
  • олио - 200 мл
  • лук - 3 глави
  • дафинов лист - 3 - 4 листа
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Задушете пилешките дреболии заедно с ориза, част от скълцания лук, малко доматено пюре и подправки на вкус. Напълнете пилето с тази плънка и го зашийте.

Отделете към 12 листа от киселата зелка, а останалата скълцайте ситно. Овкусете каймата с подправки и ситно скълцан лук и направете сарми с отделените листа.

В голям гювеч или тенджера сложете част от накълцаното зеле, сарми, цялото пълнено пиле, следва нарязаното пушено месо (може и бекон), нарязаните наденици и пържоли от свинско и телешко.

Докато редите може да добавяте дафиновите листа и малко подправки.

Долейте в съда олиото и разтвореното в зелев сок доматено пюре. Долейте и виното и захлупете съда плътно. Оставете коледната капама да се пече цяла нощ на слаба фурна.подобни рецепти тук

5 3
4 3
3 1
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

един българин
явно автора на рецептата никога не е правил истинска капама........какви наденици бе - за кървавица и суджук не си ли чул , какви бекони - домашна снежнобяла шарена сланинка се слага ,какви сърми с кайма -нищо подобно
26
3

Виж всички коментари или напиши такъв