Коледна капама

22/12/2012
Анонимен
отАнонименДжедай5088145
"Традицията повелява по Коледа да се хапва вкусно и богато, а тази капама е идеалното ястие за Коледната трапеза "
Приготвяне45 мин.
Общо45 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
22 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо149 277
  • Преглеждания за месеца25
  • Преглеждания за седмицата8
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг3.7 от 5
  • Сготвена22

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Задушете пилешките дреболии заедно с ориза, част от скълцания лук, малко доматено пюре и подправки на вкус. Напълнете пилето с тази плънка и го зашийте.

Отделете към 12 листа от киселата зелка, а останалата скълцайте ситно. Овкусете каймата с подправки и ситно скълцан лук и направете сарми с отделените листа.

В голям гювеч или тенджера сложете част от накълцаното зеле, сарми, цялото пълнено пиле, следва нарязаното пушено месо (може и бекон), нарязаните наденици и пържоли от свинско и телешко.

Докато редите може да добавяте дафиновите листа и малко подправки.

Долейте в съда олиото и разтвореното в зелев сок доматено пюре. Долейте и виното и захлупете съда плътно. Оставете коледната капама да се пече цяла нощ на слаба фурна.подобни рецепти тук

5 4
4 3
3 1
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

ВАНЯ КОКАРОВА
Май не разрешаваме да има разновидности в приготвянето на капама. В Разлог преди доста години ни нагостиха с подобна капама ,която описва авторката. В капамата имаше домашна наденица,домашна пушена сланина,домашен бански старец, сарми , пълнена кокошка.Месото беше домашно свинско и пръжки от бяла сланина. Имаше подправки и люти чушки.Капамата беше направена от най-възрастната жена баба Фиданка. Отмина времето когато ястията се правеха със строго определени неща. Нека да се правят традиционни,но да дадем път и на нови неща.
А капамата ,която се предлага е интересна и навярно вкусна.
2
0

Виж всички коментари или напиши такъв