Домашен Ябълков Оцет без Консерванти

26/04/2018
Албена
отАлбенаМастър Шеф49974018553
"Заложете на домашния оцет - само така може да сте сигурни, че туршиите ви няма да се развалят "
Приготвяне60 мин.
Общо60 мин.
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо7 890
  • Преглеждания за месеца2729
  • Преглеждания за седмицата120
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • ябълки 4 кг сладки
  • захар - 200 г
  • около - 3.5 - 4 л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За хубав домашен оцет са необходими добре узрели сладък сорт ябълки. Те се измиват, нарязват на средно големи парчета, като се махат само дръжките. Сърцевината със семки трябва да остане.

Нарязаните ябълки се слагат в голям стъклен съд. Може да се използват трилитрови буркани. Заливат се с топла (не гореща) вода, в която предварително е разтворена захарта, така че да ги покрие или един пръст над тях. Захарта успешно може да се замени с мед.

Водата и ябълките се разбъркват помощта на дървена лъжица. Съдът се покрива с марля и се слага на светло, проветриво място.

В продължение на 10 дни ябълките се разбъркват с дървената лъжица поне два пъти на ден. Неприятната част е, че при ферментацията се развъждат виненки.

След като изминат десет дни, течността се прецежда през марля и пак се връща в измитите предварително стъклени съдове, които отново се покриват с марля, защото ферментацията все още не е приключила.

Оцетът се оставя така още за трийсет дни, за да узрее. След това се прецежда и се разпределя в стъклени бутилки, в които ще се съхранява.

За да се ускори ферментацията, може да се сложи оцетна гъба, ако сме си я запазили от предната година.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар