Мед от Диви Цветя

28/04/2018
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaИноватор4701865121
Приготвяне10 мин.
Готвене140 мин.
Общо150 мин.
Порции3
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо139
  • Преглеждания за месеца83
  • Преглеждания за седмицата11
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • радика - 4 пълни шепи (около 200 цвята) (Taraxacum officinale)
  • захар - 1 кг нерафинирана
  • вода - 1.25 л изворна
  • лимонена киселина - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това невероятно растение в древността е наричано "балсам на слънчевите лъчи", а в съвремието - естествен биостимулатор. Билкарите препоръчват употребата му при заболявания като атеросклероза, възпалителни процеси в бъбреците и черния дроб, както и камъни в жлъчния мехур и бъбреците, холецистит, гастрит с ниска киселинност, ниски нива на калий в организма, цироза на черния дроб.

Цветовете се събират от чисто място, извън замърсяването в градовете. Затова не ги измивам, тъй като се отстранява прашецът по тях. Отстранявам само зелените дръжки от цветовете. Добре е да се обработят непосредствено след събирането им.

Сиропът приготвям всяка година и спрях да следя за броя цветовете.
Четири препълнени шепи (с двете ръце) цветове се слагат в студената вода. Затоплят се бавно до кипване. Оставят се малко да поврат, около 20 минути.

След топлинната обработка тенджерата се сваля от котлона и се оставя да пренощува на хладно. На следващия ден всичко това се прецежда през марля, а цветовете се изстискват хубаво.

В отварата се сипва захарта и отново загряваме бавно сиропа.

Тенджерата се слага на котлона без капак. За да се запазят полезните свойства на растението, се включва на най-ниска степен.

Така течността се изпарява, без да завира, а течността се разбърква с дървена лъжица.

Варенето продължава, докато капка от сиропа, поставена върху студена чинийка, не се разлива. Прибавяме лимонената киселина и оставяме още 10 минути.

Трябва да се получи хубав гъст сироп с аромат на цветя. Наливаме го още горещ в сухи стъклени бурканчета, които обръщаме с капачката надолу.

Съвет: 1. Втората доза приготвих с кафява нерафинирана захар. Цветът на меда стана карамелен, но пък вкусовите качества не се промениха.

2. В много от рецептите срещам прибавянето на лимон като консервант. Аз лично предпочитам лимонената киселина за сладката, защото съм сигурна в тяхното продължително съхранение. При приготвянето на сиропи задължително прибавям лимон, но пък кипвам бутилките за 5 минути.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар