Gotvach.bg»Рецепти»Алкохол»Домашно Вино»Вино от глухарчета

Вино от глухарчета

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Вино от глухарчета
Снимка: Sevdalina Irikova
3 / 4
28/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
"Вино от глухарчета или спомен за отминалото време и простите удоволствия от живота"

Необходими Продукти

  • глухарчета - 2 ч.ч. препълнени цветчета
  • вода - 2.5 л
  • захар - 700 г
  • стафиди - 300 г
  • лимони - 2 бр., сока и кората от плода
  • портокали - 2 бр., кората и сока от плода
  • ябълки - 1 бр., обелена кора
  • мая - 1 бр. на Йоткер
  • карамфил - 3 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Беше тиха ранна утрин, градът тънеше в мрак и блажено кротуваше в леглата. Въздухът вече лъхаше на лято, вятърът галеше приятно, природата дишаше дълбоко, топло и спокойно.

Сигурна съм, че снимките и рецептата ще разпалят въображението ви и ще ви върнат към творбата на великия Бредбъри.

Набраните цветове от глухарчето почистваме от зелените дръжки.

Кипваме вода в емайлирана тенджера и поставяме растението в нея. След 5 минути я отстраняваме от огъня и я оставяме да престои за едно денонощие на хладно. Прецеждаме течността в по-голям съд.

Поставяме отварата на котлона и след като течността заври, прибавяме захарта.

Стафидите смиламе в блендер на ситно. Добавяме ги заедно с кората на цитрусовите плодове, обелената кора от ябълката и карамфила. Варим 25 минути. Оставяме я да се охлади и прецеждаме.

Маята активираме в малко топла вода. Прибавяме я към течността, като внимаваме температурата им да е еднаква.

Изцеждаме и добавяме сока от плодовете. Разбъркваме и пресипваме в чисти и сухи бутилки (след като ги измия, ги поставям във фурната). Отгоре поставяме марличка, прикрепена с ластик. Оставяме ги на сенчесто място, за да ферментира за 3 дни.

След като домашното вино е готово, съхранявайте бутилките плътно затворени.

С течение на времето цветът ще се избистри и ще стане леко прозрачен.

Аз съхранявам виното от глухарчета в стъклена дамаджана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Поезия в бутилка :) Очарована съм от описанието!
28.04.2018 17:44
1
Величка Щърбанова
Величка Щърбанова
Тази рецепта, определено ме заинтригува и я запазвам в ”любими„ !
28.04.2018 17:18
2