Задушено телешко с круши

28/04/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф6024572729
Приготвяне10 мин.
Готвене28 мин.
Общо38 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо267
  • Преглеждания за месеца18
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • телелки филета - 2 бр. (140 - 150 г всяко)
  • круши - 2 бр.
  • лук - 1 бр. шалот
  • чесън - 1 скилидка
  • бренди - 3 - 4 с.л.
  • вода - 200 мл
  • бульон - 1/2 кубче телешки или говежди
  • ябълково вино - 100 мл (или бяло, сухо)
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • магданоз - 2 с.л. едро накълцан
  • зехтин - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Телешките филета на стайна температура натъркайте с черен пипер и запечатайте в тиган с две лъжички зехтин на силен огън. По минутка максимум от всяка страна е достатъчно. Винаги слагайте месото на огъня, чак когато тиганът е добре загрят и не осолявайте.

Завийте запечатаното месо във алуминиево фолио и в същия тиган сипете останалия зехтин и брендито - намалете огъня. Сложете лучето, нарязано на ивици, и крушите - почистени и нарязани на едро.

Налейте виното, сложете сол и скилидката чесън - пресована или настъргана.

Гответе така до редуциране на виното и сипете и водата с натрошено 1/2 кубче бульон в нея. Ако искате, може да си добавите и повече течност.

Сложете отгоре филетата и захлупете с капак, като по този начин оставите всичко да се задуши за 20 минути на умерен до слаб огън.

Трябва месото да бъде почти изцяло покрито с течност, иначе ще се изсуши.

Поръсете със магданоза, изключете котлона и оставете така под капак още 5 минути.

Поднесете ястието веднага със чаша хубаво червено вино.
Добър апетит!подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар