Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Зелена Салата»Зелена салата в арабски стил

Зелена салата в арабски стил

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Зелена салата в арабски стил
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
01/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
25 мин.
Порции
4
"Гарантирана наслада и свежест с всяка хапка от тази божествена салата"

Необходими Продукти

  • зелена салата - 1 бр., по избор
  • арабски питки - 2 бр.
  • краставица - 1 бр.
  • чери домати - 4 - 5 бр.
  • репички - 1 връзка
  • пресен лук - 4 стръка, от зелената част
  • нар - 1 бр.
  • магданоз - 1 връзка
  • мента - 1/3 от връзката
  • естрагон - 1/3 връзка
  • сумак
  • сол
  • За дресинга
  • чесън - 1 скилидка
  • меласа от нар
  • зехтин
  • сумак
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме добре всички съставки. Подсушаваме листата от салатата. Накъсваме ги и ги поставяме на дъното в салатиера.

Нарязваме чери доматите на половинки или на четвъртинки, ако са по-едри.

Краставицата режем на тънки ивици, а репичките - на шайби. Добавяме зеленчуците при салатата.

Накъсваме листата на магданоза, ментата и естрагона и ги слагаме цели в купата.

Нара срязваме на две през средата. С дръжката на ножа потупваме по кората, за да отстраним зърната. Прибавяме ги в салатата.

За дресинга счукваме в хаванче обеления чесъна с малко сол. Добавяме меласата от нар*, сумака и зехтина, като количеството на всеки продукт е според вашия вкус. Разбъркваме добре.

Слагаме питките в загрята фурна на 170 градуса, за да се запекат за няколко минути.

Докато са още топли, ги поръсваме с малко сумак и сол.

Заливаме салатата с дресинга и внимателно разбъркваме с ръце. Начупваме запечения хляб отгоре.

Поръсваме с няколко капки меласа.

Съвет: Тя е позната още като оцет от нар и сироп от нар. Меласата е гъста, кисела и ароматна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: