Кремсупа от морски дарове

01/05/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф7544833036
"Вълшебен вкус с всяка лъжица - не просто крем супа, а балсам за небцето "
Приготвяне25 мин.
Готвене55 мин.
Общо80 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо148
  • Преглеждания за месеца17
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • За бульон
  • скариди - 150 г обелки
  • рибни кости - 500 г глава и кости (от мерлуза или друга бяла риба)
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • праз - 1 стрък
  • зехтин - 4 - 5 с.л.
  • сол - на вкус
  • вода - около 2 л.
  • За основа на супата
  • лук - 1 глава
  • праз - 1 стрък(само бялата част)
  • чесън - 1 скилидка
  • бяла риба - 300 г месцето без кости
  • домати - 200 г настъргани
  • бренди - 50 мл
  • миди - 150 г бели пясъчни
  • миди - 150 г черни
  • скариди - 250 г небелени (техните обелки са точно 150 г - за бульона)
  • зехтин - около 60 мл
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. За бульона почистете зеленчуците и ги накълцайте. Запържете в малко зехтин за 10 минутки на тих до умерен огън. Сложете костите и глава от риба и обелките от скариди.

Налейте водата, овкусете със сол и увеличете огъня на максимум. Ще започне да излиза пяна, която трябва да отстраните. След като ври 2-3 минути, намалете огъня отново до умерен и варете 25 минути, след което прецедете бульончето.

2. Накълцайте на много ситно зеленчуците за основата на супата и запържете и тях в зехтин и малко сол за 10 минутки или докато омекнат, и започнат да добиват загар. Налейте брендито и настърганите домати и гответе още 5 минути.

3. Пуснете мидите за кратко във вряща вода, докато се отворят - това става много бързо. Веднага ги извадете с решетъчна лъжица и отделете от черупките. Сложете ги при софритото за супата заедно с обелените скариди. Може да си запазите няколко мидички или скариди цели за украса на супата. Аз за малко да забравя и едва по една мидичка на порция заделих.

4. Налейте прецедения ароматен бульон и варете 5 минути всичко заедно, след което пасирайте до гладка смес.

Поднесете супата гореща.

Добър апетит!

Съвет: За по-гъста супа не слагайте всичкия бульон, а малко повече от половината. Останалия замразете и използвайте за друго ястие в желан от вас момент.

По желание към супата може да се добави и 200 мл готварска сметана.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!