Люлякова торта

02/05/2018
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф67369343931
"Най-нежното пролетно изкушение - люлякова торта "
Приготвяне40 мин.
Готвене25 мин.
Общо65 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
25 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо26 108
  • Преглеждания за месеца26
  • Преглеждания за седмицата4
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена25

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Две форми за печене - една ребрована за кейк с диаметър 22 см и една за печене на блата с диаметър 20 см;
Реброваната форма за кейк леко намаслена с олио;
Формата за печене на блат e покрита с хартия за печене.

1. Желатинът се накисва в 40 мл студена вода, оставя се да набъбне.
Цветчетата люляк се заливат с 400 мл вода. Прибавя се резен лимон и се поставя на умерен котлон. Щом заври водата, се изключва котлонът и се оставя за 1-2 мин. След което течността се прецежда и се отделят 350 мл. В тази течност се прибавя захарта и на върха на клечка хранителна лилава боя - тя е по избор. Разбърква се до стопяването на захарта и се прибавя желатинът, разбърква се до стопяването му. Накрая се поръсва с щипка сол.

В кръгла кейкова форма се налива 1/3 от сместа. Оставя се в хладилник да стегне.

След това върху желатиновия слой се подреждат свежи цветове люляк и листа от свежа мента. Оставя се в хладилник.

2. БЯЛ КРЕМ
Желатинът се разтваря в 40 мл студена вода, за да набъбне. Жълтъците се разбиват със захарта с телена бъркалка, добавя се млякото. Поставя се на котлон до точка на кипене при непрекъснато разбъркване и веднага се сваля от котлона. Прибавят се кубчетата шоколад, разбърква се до стопяване и се добавя желатинът, разбърква се до стопяването му. Сместа се охлажда до стайна температура.

Сметаната се разбива с телена бъркалка и като започне леко да се сгъстява, се прибавя към млечната смес (ползвах за кратко миксер на най-слаба степен). По избор може да се оцвети с лилав цвят, не е задължително. Изсипва се внимателно върху желатиновия слой и отново формата се оставя в хладилник за да стегне.

3. БЛАТ
Захарта, брашното какаото и двата вида сода се разбъркват с телена бъркалка.

Яйцето, киселото мляко, олиото се разбиват с телена бъркалка в друга купа, прибавя се и кафето.

Към течната смес се прибавя сухата, разбърква се до хомогенност и се изсипва във форма с диаметър 20 см, покрита с хартия за печене.

Пече се на 170 градуса за около 20-25 мин или до суха клечка поставена в средата.

Изважда се от фурната охлажда се за няколко минути и се изважда от формата, обръща се и се отстранява хартията. Ако по време на печенето се е образувало капаче, то се отстранява с нож до равност на блата. С помощта на чаша с диаметър 7.5 - 8 см се изрязва дупка точно по средата. Блатът се поставя отгоре върху белия крем в другата форма.

Формата със сладкиша се поставя в купа с гореща вода за не повече от 1 до 2 сек, за да се отлепи желатиновата смес и се обръща върху сервизна чиния.

Източник: Хр. Колева Животът може да е вкусен.

Забележка: Представям рецептата така, както е представена от г-жа Колева, но ще направя мои малки забележки, а те са:

- По рецепта формата, в която се поставя желатиновата смес, не се намаслява, но когато работя с желатин винаги много леко с домакинска хартия правя един слой с неутрална мазнина, така по-лесно се изважда всеки желатинов сладкиш. Това е само съвет;

- Тортата я работих за първи път и според мен, за да се получи по-добър контрас между желатина и цветовете на люляка, е добре, след като се прецеди водата с лимона (350 мл) и се добави захарта и желатинът и се налее във формата, да се остави на стайна температура и още докато е течна сместа, да се добавят свежи цветове от люляк и листа мента, така няма да се попарят и ще останат свежи;

- За да не се получи капаче при изпичането на блата при следващ път, ще добавя само по 1/4 ч.л .сода и бакпулвер;

- В кръглата ребрована форма излях повече от 1/3 от сместа, това е по моя преценка;

- При приготвянето на белия крем по рецепта не е посочена захар, може би е изпусната, но в описанието има, а то е жълтъците се разбиват със захарта и ... - добавих от себе си 2 с.л. захар и според мен са напълно достатъчни;

- Когато сладкишът е готов за обръщане, първо е добре внимателно с много тънък нож да се мине по ребрована част на формата, за да се отлепи по-лесно при обръщане върху поднос;

Сладкишът е много красив, лек и приятно свеж за топлото време.подобни рецепти тук

5 12
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Веселина Константинова
Много свежест!!! Браво!!!
1
0
marcheva14
marcheva14
02.05.2018 23:46
Весе и на вкус е разкошна, наистина е свежест. По рецепта е на Христина Колева, аз ѝ благодарих за чудесната рецепта и презентациятя, тя е чудесен кулинар.
Благодаря!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв