Ястие със стъбла от целина

03/05/2018
"Няма да повярвате какво ястие ще ви спретнем със стъбла от целина "
Приготвяне15 мин.
Готвене30 мин.
Общо45 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо207
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Стъблата от целина се измиват, почистват и режат на парченца. Чесънът се реже на тънки филийки, а сушеното месо на малки кубчета.

По- голямата част от зехтина се загрява на тих до умерен огън и в него се запържва за кратко филираният чесън докато пусне аромата си и леко започне да потъмнява. Тогава се сипва наведнъж брашното и се бърка две минути.

Слага се прошутото и след минута се налива вода - около 1 литър, леко затоплена и при непрестанно бъркане докато се получи рядка кашичка. Виното също се добавя. Аз слагам малко повечко брашно, за да ми е по-гъста.

Сипват се нарязаните стъбла от целина, (ако водата не ги покрива се налива още малко), подправките и сол на вкус и се вари до омекване на зеленчука и желана от вас гъстота. Накрая се сипва и останалият зехтин за цвят и аромат.

Оригинално това ястие се приготвя с ядливи стъбла от магарешки бодил и вкусът наподобява този на артишок- те са от едно семейство.

В България трудно можем да си набавим такива стъбла, които са типични за испанската и италианска кухни, но тези от целина са чудесен заместител и се получава едно наистина вълшебно вкусно и полезно ястие.

Опитайте!

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар