Глава от мерлуза на скара

03/05/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф7234782972
Приготвяне20 мин.
Готвене20 мин.
Общо40 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо87
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • глава от мерлуза - от 3 - килограмова риба ( +2 - 3 пръста от тила)
  • миди - 10 - 12 бр. бели пясъчни
  • чесън - 2 скилидки
  • бренди - 4 с.л.
  • зехтин - 1/2 ч.ч.
  • лимонов сок - 4 - 5 с.л.
  • магданоз - 2 стръка
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Почистете рибата, като отстраните перките в частта на главата, както и зъбките - направо може да срежете челюстта от нивото на очите. Използваме главата плюс три пръста от тила на рибата.

2. Разтворете и премахнете костта от тила и натъркайте обилно със зехтин и сол от всички страни.

3. Пригответе скарата и когато въглените са живи и излизат тук-там пламъчета поставете решетката ниско и сложете главата с тила - разтворен и с кожата нагоре. Щом се запече за 5 минути обърнете откъм кожата за 8-10 минути.

4. През това време сгорещете останалия зехтин в тиган и сложете чесъна и мидите. Когато мидите се отворят, посолете и налейте лимоновия сок и брендито. Гответе така максимум минутка.

5. Готовата рибна глава извадете върху чиния за сервиране и залейте със овкусения зехтин и мидите. Поръсете с магданоз и сервирайте.

Това ястие се приготвя по подобен на баския стил Орио, но има някои разлики. Тук основният акцент е главата на рибата, която в случая с Мерлузата съдържа много месце и е изключително вкусна, най- малкото - ще отдели сокове, които ще се смесят със сосчето и ще го направят още по- вкусно. В самият тил на такъв размер и грамаж риба пък има толкова месо, с което спокойно да се нахранят двама души.

Сервирането на една риба с главата, от край време има своят смисъл, и той е да се покаже че тя е прясна и качествена, тъй като при застоялата всички знаем, че главата първа започва да се разваля и замирисва. Това е защото в нея именно се съдържат най-ценните есенции и вкусове, които и са най- малко издръжливи.

Така демонстрирайки свежестта на прясно уловената риба, хората са открили и колко вкусна е самата глава, сервирайки я вече не само за показност и ритуал, а и за да си я похапнат с наслада.

Опитайте и и се насладете и вие!

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар