Миди с кафяв ориз и босилек

06/05/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф7544833036
"Миди с ориз и ароматни подправки - да вадим ли големите чинии "
Приготвяне10 мин.
Готвене30 мин.
Общо40 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо191
  • Преглеждания за месеца10
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • кафяв ориз - 1 ч.ч. (пълнозърнест)
  • праз - 1 стрък, голям
  • миди - 200 г. черни, пресни
  • миди - 200 г бели пясъчни, пресни или замразени
  • зехтин - 5 с.л.
  • вегета - 1 - 2 с.л. (зеленчукова подправка)
  • маслини - около 16 бр.
  • сол - на вкус
  • босилек - пресни листа за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кафявият ориз се накисва за 1 час в студена вода.

Празът се реже на малки парченца и се задушава до пълно омекване във зехтина с малко сол и 1-2 с.л. вода.

Сипва се ориза - добре отцеден и се запържва за минута две при непрестанно бъркане, след което се налива вода според указанията на производителя взависимост от вида, който използвате.

За моя ми беше нужна 2.5 обемни части течност на 1 обемна част ориз, но при някои е нужно повечко. Сипва се зеленчуковата подправка.

Вари се на умерен огън и когато водата почти е извряла се слагат мидите и маслините - обезкостени и нарязани на едро. Когато се отворят морските дарове, ястието е готово.

Захлупете го с капак за 5 минути, след което сервирайте поръсвайки всяка порция с накълцани на едро босилекови листа.

Добър апетит!

Съвет: По желание може да си приготвите мидите отделно и да ги прибавите към ястието накрая без черупките.

Аз съм сторила това само със черните миди, чиито черупки са по- големи, за да е по-лесно за консумация.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!