Gotvach.bg»Рецепти»Морски Дарове»Миди с кафяв ориз и босилек

Миди с кафяв ориз и босилек

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Миди с кафяв ориз и босилек
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
06/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Миди с ориз и ароматни подправки - да вадим ли големите чинии"

Необходими Продукти

  • кафяв ориз - 1 ч.ч. (пълнозърнест)
  • праз - 1 стрък, голям
  • черни миди - 200 г. пресни
  • бели пясъчни миди - 200 г пресни или замразени
  • зехтин - 5 с.л.
  • вегета - 1 - 2 с.л. (зеленчукова подправка)
  • маслини - около 16 бр.
  • сол - на вкус
  • босилек - пресни листа за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кафявият ориз се накисва за 1 час в студена вода.

Празът се реже на малки парченца и се задушава до пълно омекване във зехтина с малко сол и 1-2 с.л. вода.

Сипва се ориза - добре отцеден и се запържва за минута две при непрестанно бъркане, след което се налива вода според указанията на производителя взависимост от вида, който използвате.

За моя ми беше нужна 2.5 обемни части течност на 1 обемна част ориз, но при някои е нужно повечко. Сипва се зеленчуковата подправка.

Вари се на умерен огън и когато водата почти е извряла се слагат мидите и маслините - обезкостени и нарязани на едро. Когато се отворят морските дарове, ястието е готово.

Захлупете го с капак за 5 минути, след което сервирайте поръсвайки всяка порция с накълцани на едро босилекови листа.

Добър апетит!

Съвет: По желание може да си приготвите мидите отделно и да ги прибавите към ястието накрая без черупките.

Аз съм сторила това само със черните миди, чиито черупки са по- големи, за да е по-лесно за консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: