Агнешко печено с булгур и ориз

05/05/2018
Петя Цанкова
отПетя ЦанковаПомощник Готвач853075
"Класическо предложение, което е актуално по всяко време на годината "
Приготвяне50 мин.
Готвене120 мин.
Общо170 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо951
  • Преглеждания за месеца30
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • агнешка плешка - 1 бр. нарязана на порции
  • агнешки дреболии - 1/2 купа предварително сварени и нарязани на дребно
  • булгур - 1/2 купа
  • ориз - 1 купа
  • пресен лук - 2 бр.
  • джоджен - 1 вр.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - щипка
  • сол - на вкус
  • олио - 70 мл
  • Смес за овалване на агнешките порции
  • олио - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сух джоджен - 1 с.л.
  • чубрица - 1 с.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Традиция беше във фамилията ни Гергьовското агне да се напълни с леко запържени в много зелен лук ориз и булгур, сварените дреболии и много джоджен и цяло да се изпече в бабината пещ …..и първата порция от готовото агне и стрък пресен чесън се раздаваше на комшиите за здраве и благослов….

Ех, спомени, спомени ! ..примесени с аромата на най-вкусното агне…..
…Сега живея в града, пещ нямам, агнето е все още от село. Приготвям го, придържайки се към старата семейна рецепта, пригодена от мен за градската ми фурна! Споделям я с удоволствие с вас и се надявам да ви хареса :)

Порциите агнешко се сваряват. Изваждат се и се овалват хубаво в сместа, приготвена за тази цел, а бульонът се прецежда.

Фурната се включва да се загрява на 250 градуса.

В тава се слага олиото и в него се запържва леко нарязаният лук. Прибавят се дреболиите и се запържват и те. Следва измития хубаво със студена вода ориз, пърже се докато стане стъклен. И накрая се прибавя измитият булгур.

Пържи се 1-2 мин. и цялата смес се залива с 6 купи агнешки бульон. Посолява се на вкус. Слагат се и подправките - черен пипер и нарязания джоджен.

Разбърква се добре. Отгоре се нареждат добре оваляните в подправките порции агнешко. Тавата се покрива с фолио и се слага във фурната да се пече.

След около час фолиото се маха и тавата се връща обратно, за да се запече приятно агнешкото и да хване хрупкава коричка.

Резултатът го виждате сами, а вкусът е почти като на агнето от детството ми, печено в пещ. Порциите задължително се сервират с пресен чесън!

Добър апетит и честит празник!подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!