Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Агнешко месо»Печено Агнешко»Агнешко печено с булгур и ориз

Агнешко печено с булгур и ориз

ПетяПетя
Готвач
1281k2787833
Агнешко печено с булгур и ориз
Снимка: Петя
1 / 4
05/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
170 мин.
Порции
6
"Класическо предложение, което е актуално по всяко време на годината"

Необходими Продукти

  • агнешка плешка - 1 бр. нарязана на порции
  • агнешки дреболии - 1/2 купа предварително сварени и нарязани на дребно
  • булгур - 1/2 купа
  • ориз - 1 купа
  • пресен лук - 2 бр.
  • джоджен - 1 вр.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - щипка
  • сол - на вкус
  • олио - 70 мл
  • Смес за овалване на агнешките порции
  • олио - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сух джоджен - 1 с.л.
  • чубрица - 1 с.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Традиция беше във фамилията ни Гергьовското агне да се напълни с леко запържени в много зелен лук ориз и булгур, сварените дреболии и много джоджен и цяло да се изпече в бабината пещ …..и първата порция от готовото агне и стрък пресен чесън се раздаваше на комшиите за здраве и благослов….

Ех, спомени, спомени ! ..примесени с аромата на най-вкусното агне…..

…Сега живея в града, пещ нямам, агнето е все още от село. Приготвям го, придържайки се към старата семейна рецепта, пригодена от мен за градската ми фурна! Споделям я с удоволствие с вас и се надявам да ви хареса :)

Порциите агнешко се сваряват. Изваждат се и се овалват хубаво в сместа, приготвена за тази цел, а бульонът се прецежда.

Фурната се включва да се загрява на 250 градуса.

В тава се слага олиото и в него се запържва леко нарязаният лук. Прибавят се дреболиите и се запържват и те. Следва измития хубаво със студена вода ориз, пърже се докато стане стъклен. И накрая се прибавя измитият булгур.

Пържи се 1-2 мин. и цялата смес се залива с 6 купи агнешки бульон. Посолява се на вкус. Слагат се и подправките - черен пипер и нарязания джоджен.

Разбърква се добре. Отгоре се нареждат добре оваляните в подправките порции агнешко. Тавата се покрива с фолио и се слага във фурната да се пече.

След около час фолиото се маха и тавата се връща обратно, за да се запече приятно агнешкото и да хване хрупкава коричка.

Резултатът го виждате сами, а вкусът е почти като на агнето от детството ми, печено в пещ. Порциите задължително се сервират с пресен чесън!

Добър апетит и честит празник!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: