Питка цвете за Гергьовден

06/05/2018
Gergana Tsvetanova
отGergana TsvetanovaПомощник Готвач31773401
Приготвяне60 мин.
Готвене35 мин.
Общо95 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо158
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • прясна мая - 1/2 кубче
  • захар - 1 ч. л.
  • сол - 1 ч. л.
  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 3 бр. (жълтъка на едното яйце се отделя за намазване на питката)
  • олио - 4 с. л.
  • кисело мляко - 3 - 4 с. л.
  • брашно - 1 кг
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От изброените продукти се замесва тесто, покрива се и се оставя да втаса за 20 минути. Премесва се отново и се дели на 8 равни части. Седем от тях се разточват на еднакви кори с големината на чиния.

Всеки се намазва обилно с олио, правят се 7-8 разреза с остър нож, като не се разрязва тестото от край до край. Навива се на руло, завива се на кръг и се слага в намаслена тава.

Така се процедира със всичките седем кори. От останалото парче тесто се оформят топчета, които се поставят в средата на всеки кръг.

Върху всяко топче се слага цвете изрязано с молд за тесто. Питката се оставя да втаса.

Маже се с разбития жълтък, поръсва се със семена. Пече се на 180 градуса за 35-40 минути.подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!