Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка цвете за Гергьовден

Питка цвете за Гергьовден

Gergana TsvetanovaGergana Tsvetanova
Готвач
4453k7184k2
Питка цвете за Гергьовден
Снимка: Gergana Tsvetanova
2 / 4
06/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8
"Питка за Гергьовден, с която пожелаваме здраве и берекет на всички"

Необходими Продукти

  • прясна мая - 1/2 кубче
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 3 бр. (жълтъка на едното яйце се отделя за намазване на питката)
  • олио - 4 с.л.
  • кисело мляко - 3 - 4 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От изброените продукти се замесва тесто, покрива се и се оставя да втаса за 20 минути. Премесва се отново и се дели на 8 равни части. Седем от тях се разточват на еднакви кори с големината на чиния.

Всеки се намазва обилно с олио, правят се 7-8 разреза с остър нож, като не се разрязва тестото от край до край. Навива се на руло, завива се на кръг и се слага в намаслена тава.

Така се процедира със всичките седем кори. От останалото парче тесто се оформят топчета, които се поставят в средата на всеки кръг.

Върху всяко топче се слага цвете изрязано с молд за тесто. Питката се оставя да втаса.

Маже се с разбития жълтък, поръсва се със семена. Пече се на 180 градуса за 35-40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: