Карамелизирани ябълки на клечка

06/05/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф7274802978
"Този десерт, този най-любим десерт от детството "
Приготвяне15 мин.
Готвене10 мин.
Общо25 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо298
  • Преглеждания за месеца76
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • ябълки - 4 бр.
  • захар - 240 г
  • вода - 100 мл
  • масло - 10 г
  • лимонов сок - 3 - 4 капки
  • сол - 1 щипка
  • червена сладкарска боя - на д - р Йоткер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако ябълките ви са купени те със сигурност имат фино восъчно покритие, което ще попречи на карамела да полепне, затова или ги обелете, или потопете за кратко във вряща вода и след това подсушете.

Поставете на котлона захарта със водата. Минутка след като заври сложете маслото, солта и лимоновия сок. Варете на умерен огън до сгъстяване на карамела и добиване на светъл загар. Тогава е момента ако ползвате сладкарска боя да капнете няколко капки.

Имайте предвид, че светлият карамел много бързо става тъмен и ако не действате бързичко боята ще се неутрализира от кафеникавия оттенък на карамела. Веднага трябва да намалите огъня, за да не се случи.

Набождайте бързо ябълките на клечка и ги топвайте в карамелената смес с въртеливи движения. Поставяйте върху алуминиево фолио или намазнена хартия за печене.

Другия вариант е да ги подредите върху фолиото и да поливате с лъжичка. Карамелът бързо се втвърдява затова го загрявайте леко при нужда.

Оставете да изстинат и се втвърдят и консумирайте в рамките на един ден.

Да ви е сладко!подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Величка Щърбанова
Благодаря! Хахаа, хич не се плаша! И агнето и тортата са големи, че довечера посрещам гости! Имаме именник вкъщи!
Честит Гергьовден и на теб!!!
1
0
Йорданка Ковачева
Честит да ви е именника! Весел празник :)
1
0
Величка Щърбанова
Данче, навремето съм правила на децата такива ябълки, но домашни! Добре си направила уточнение за беленето на купешките!
Идва ми да ти заям снимките, докато чакам пълненото агне да се изпече и тортата да стегне в хладилника! :D
1
0
Йорданка Ковачева
Предлагам да направим замяна :) Агнешко месце и парче торта за карамелизирани ябълки! :)
Весел и вкусен празник, Вили!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв