Свинско със сос грейви

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Свинско със сос грейви
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 2
08/01/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
160 мин.
Общо
195 мин.
Порции
8
"Идеалният завършек на всяко ястие е сосът, а комбинацията от сочно свинско и сос грейви е истинско съвършенство"

Необходими Продукти

  • свински котлети - 8 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • мащерка - прясна
  • бекон - 150 г
  • лук - 2 бр.
  • моркови - 3 бр.
  • пащърнак - 2 бр.
  • бяло вино - 120 мл.
  • червен лук - 1 глава
  • кафява захар - 1 с.л.
  • балсамов оцет - 100 мл., тъмен
  • сол
  • черен пипер
  • телешки бульон - 450 мл
  • нишесте - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Котлетите овкусете със сол и черен пипер. Трябва да са с дебелина поне 1 1/2 см, не ги изтънявайте.

Нарежете лука, пащърнака и морковите на едро. Поставете котлетите и зеленчуците в алуминиева (или емайлирана) тава за печене. Бекона нарежете на средни кубчета и поставете в тавата.

В нагорещен тиган сотирайте нарязания на ситни зарчета червен лук. Прибавете кафявата захар и балсамовия оцет. Оставяме сместа да къкри на слаб котлон, докато се редуцира. Овкусяваме го със сол и черен пипер. С тази смес намажете котлетите.

Налейте в тавата 200 мл говежди бульон. Печете в предварително загрята фурна, до готовност на месото. По време на печене го намажете още 1-2 пъти с балсамовия сос.

След като извадите тавата от фурната, прехвърлете месото в чиния. Зеленчуците пасирайте и претрийте през цедка. Оставете пюрето настрана.

Деглазираме остатъците от печеното с 80 мл бяло вино. Поставете тавата на котлона или прехвърлете соса в тенджера.

Добавяме още 1 ч.ч. от говеждия бульон. Оставяме соса да ври, докато се редуцира наполовина. В него прибавяме зеленчуковото пюре.

Докато течността ври и се изпарява, на повърхността й се появяват кафява пяна и слой мазнина. Те трябва периодично да се премахват с решетеста лъжица.

Разтваряме нишестето в останалото вино. Сгъстяваме соса и сме готови за сервиране.

Поднасяме пържолите, заляти с част от соса, гарнирани със сезонна салата, гриловани зеленчуци или зеленчуково пюре.

Свинското със сос грейви е много вкусно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: