Гергьовденски овчарски пай

06/05/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф6044572733
"За празника и не само - апетитен Гергьовденски овчарски пай "
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо276
  • Преглеждания за месеца30
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете картофите да се варят в подсолена вода. Загрейте олиото на умерен огън и запържете лука, целината и чушките нарязани на ситни кубчета. Може да сипете две лъжички вода, за да се задушат.

Ръснете сол и когато зеленчуците са готови (5-7 мин.) сложете каймата или кълцаното месо и доматеното пюре, бъркайте да се запържи добре и налейте малко водичка.

Оставете така месото да се сготви добре и водата да се изпари и щом остане на мазнина отстранете от огъня.

Сипете към тази месно- зеленчукова смес половината спанак и джоджена, накълцани на ситно и разбъркайте. Доовкусете със сол и черен пипер.

Сварените и още топли картофи обелете и нарежете на едро в купа, сложете маслото на парченца, черния пипер и сол и намачкайте хубаво с вилица. Маслото ще се разтопи почти моментално.

Налейте на два пъти прясното мляко, сложете останалия спанак, накълцан на дребно, и разбъркайте до хомогенност и получаване на пухкаво пюре.

В тавичка, не много голяма (28/18 правогълна е моята), разпределете на равномерен пласт месната смес, отгоре сипете и заравнете картофеното пюре, а накрая залейте със разбитите яйца с малко сол и киселото мляко. Запечете до златисто във загрята на 200 градуса фурна.

Добър апетит и Весел празник!

* Основната идея взех от "Бон Апети", добавяйки и променяйки си някои неща.подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар